Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in büyüme hedefini 2004 yılından bu yana en düşük seviye olan %7,5'e çekmesinin ardından bugün gelen Euro Bölgesi son çeyrek büyüme verileri hisse senedi piyasalarındaki satış baskısını artırdı. Daha önceki tahmine benzer şekilde son çeyrekte %0,3 daralmayı gösteren GSYİH verisinin ayrıntıları piyasaların moralini bozdu ve Euro Bölgesi'ndeki sorunun bir süre daha devam edeceğini gösterdi. Hanehalkı tüketiminin son çeyrekteki %0,2 küçülme beklentisine karşılık %0,4 daralmış olmasının yanında sabit sermaye oluşumu da %0,4 olan piyasa tahmininin üzerinde %0,7 azalış kaydetti. Ayrıca sabit kalması beklenen hükümet harcamaları da %0,2 düştü.
 
YURT İÇİNDE SATIŞLAR HAKİM, DOLAR GÜÇLENİYOR

Avrupa Borsalarında %1'in üzerinde kayıplar görülürken, bir süredir satış yiyen İMKB-100'deki kayıp nispeten daha az oldu. Günü 85 puan düşüşle 69.665 puandan açan bileşik endeks, yurt dışındaki olumsuz havanın etkisi ile seansı %0,6 kayıpla 59.329 seviyesinden kapattı. İlk seansta ortalama %1,9 değer yitiren sigorta hisselerinin sektörel bazda olumsuz yönde ayrıştığı görüldü. Bir süredir petrol fiyatlarındaki yükseliş ile Türkiye'den pozitif ayrışan Rusya MICEX Endeksi'ndeki %3 düşüş dikkat çekiyor.
 
Risk iştahındaki azalış dolara olan talebi artırıyor ve dolar diğer para birimlerine karşı değerleniyor. Dolar Endeksi %0,5 artışla kritik ve belirleyici seviye olan 80'in hemen altında işlem görürken, özellikle gelişen para birimlerindeki %1 civarındaki değer kaybı dikkat çekiyor. USD/TL de bu eğilime bağlı olarak %0,9 artış ile 1,7870'te seyrediyor. Bir süredir 200 günlük ortalamasında sıkışan USD/TL ve gösterge faizi yukarı kırdı.

Hazine'nin bugün gösterge niteliğinde 2 yıl vadeli ve 10 yıl vadeli TÜFE Endeksli tahvil ihraçları dikkatle izlenirken, gösterge faiz piyasa günlük 18 baz puan yükselişle %9,43'ten işlem görüyor.
 
Doların güçlü seyri emtia fiyatlarına da olumsuz yansıyor. Altının onsu %1,2 kayıpla 1686 dolara gevşerken, Brent petrolünün varil fiyatı da %0,5 düşüşle 123,3 dolarda.

Cihan Başkal (cbaskal@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü