GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Euro Bölgesi ekonomisinin daraldığının açıklanması ve yatırımcının Yunanistan'ın şansının tahvil sahiplerinin borç takasına razı olmaktan geçtiğine göre harket etmesi ile Avrupa hisse senetleri dünün ardından bugün de değer kaybetti, Stoxx Avrupa 600 Endeksi kasın ayından beri en çok düşüşü gösterdi.

Commerzbank AG ve Societe Generale SA hisseleri banka hisselerinin düşüşüne öncülük etti. Cable & Wireless Worldwide Plc hisseleri yüzde 6.5 geriledi. en büyük rafine çinko üreticilerinden Nyrstar NV hisseleri emtia hisselerinin düşüşüşlerine ayak uydurdu.

Stoxx 600 Endeksi 21 kasım tarihinden beri en çok düşüş olan yüzde 2.5 düşüşle Londra'da yerel saatle 4:30'da 258.92 seviyesine geriledi. Gösterge endeksi bu yıl yüzde 5.9 yükseliş kaydetti.

Yunanistan hariç Batı Avrupa'daki 18 ulusal gösterge endeksinin tamamı günü ekside kapattı. İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi yüzde 1.7 gerilerken Fransa'nın CAC 40 Endeksi ise yüzde 3.3 eridi. Almanya'nın DAX Endeksi de yüzde 3.1 sert düşüş yaşadı. Akdeniz ülkelerinin ASE Endeksi yüzde 2.8 yükseliş gösterdi.

AB istatistik kurumu Eurostat, Euro Bölgesi'nin daha önce yüzde 1,5 olarak açıkladığı 2011 yılı büyüme oranını yüzde 1,4'e indirdi. Euro Bölgesi geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,8, ikinci ve üçüncü çeyreklerinde yüzde 0,1 büyürken son çeyrekte yüzde 0,3 küçüldüğü bildirildi.

Advertisement