KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan, yetkililerin, ülkenin ödeme yeteneğini geri kazanmasının anahtarı olduğuna inandığı 206 milyar euroluk borç takasında yer almayan kreditörleri, bu tahvil sahiplerinin elindeki borçlarında temerrüte düşmekle tehdit etti.

Atina'nın hamlesi, Perşembe günü sürenin dolmasından önce, olası bir anlaşmazlığa ilişkin endişeleri tırmandırdı.

Yunan kamu borcu yönetimi ajansı, Atina'nın, yeniden yapılandırma esnasında borç takasında yer almayan özel sektör kreditörlerine geri ödeme yapma niyetinde olmadıklarını açıkladı. Borç takası ile Yunanistan'ın borçlarının 100 milyar euroluk kısmını silmesi hedefleniyor; ancak bunun olabilmesi için tahvil sahiplerinin yüzde 95'inin yapılandırmada yer alması gerekiyor.

Şimdilik ödememek gibi bir niyetin olmadığını, ancak böyle bir tehdidin bulunduğunu belirten eski bir IMF yetkilisi Charles Blitzer, eğer katılım artırılmazsa, program üzerindeki baskı ve endişelerin artacağını söyledi.

Atina'nın tehdidi özellikle uluslararası yasalar altında ülkenin hazine kağıtların yüzde 14'ünü elinde tutan kreditörleri hedefliyor. Yine de geri kalan Yunanistan'ın toplamda 177 milyar euroluk tahvilini elinde bulunduran yüzde 86'lık kesim de zarar yazmaya zorlanma konusunda uyarıldı.

Advertisement