KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İran ile ABD ve Avrupa arasında tırmanan gerilim, petrol fiyatlarını tehdit ediyor. Ancak bazı petrol şirketi yöneticileri, İran'a İsrail'den bir saldırı olmasının, felakete neden olarak, petrolü, fiyatların üç katına çıktığı 1973'teki OPEC ambargosundan daha da büyük bir risk hâline getirebileceğini söylüyor.

Dubai'deki lojistik şirketi GAC Kuzey Amerika'nun CEO'su Bob Bandos da, bir saldırı durumunun olması hâlinde, petrol fiyatları konusunda 70'lerin bile aranacağını savundu.

1981'de ABD'de enflasyondan arındırılmış olarak 3.54 dolarda seyreden benzin fiyatlarının "çok geride" kaldı. Petrolün varili 107 dolardan fiyatlanıyor. Benzin fiyatları ise ABD'de galonu 3.71 dolardan satılıyor. Benzin fiyatları ambargo döneminin başında 2 dolarda seyrediyordu.

Petrol fiyatları spekülasyonlardan ötürü daha yüksek seviyelere çıkıyor olsa da, Forbes dergisinde yazan Robert Lenzer gibi bazı ekonomistler, spekülasyon olmasa da benzinin 3.12 dolardan fiyatlanacağını söylüyor.

İran, Hürmüz Boğazı'nı kapayabileceğini ve günlük 17 milyon varillik hacmi olan petrol akışını engelleyebileceğini söylüyor. Ancak bu gerçekleşirse, petrol arzından milyonlarca varillik sıkıntı yaşanbilir.

Advertisement