KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Otomobil üreticileri ve sanayicilerinin yükselişi ile emtia üreticileri ve finansal şirketlerin düşüşü arasında kalan Çin Borsası, kazançlar ve kayıplar arasında gidip geldi.

Jiangxi Copper Co., emtia fiyatlarının bu yılın en sert düşüşünü kaydetmesinin ardından ham madde üreticileri arasındaki kayıplara öncülük etti. China Life Insurance Co., 2011'de kârının yüzde 50 düşmüş olabileceğini söylemesi üzerine 2 ayın en düşük seviyesine geriledi. Volkswagen AG ile ortak yolcu arabaları üreten FAW Car Co., Xinhua Haber Ajansı'nın bu yıl Çin'deki satışlarının arttığını söylemesiyle yüzde 3.6 değerlendi. Shipbuilder China CSSC Holdings Ltd., Çin'in savunma harcamalarını artıracağı beklentisi üzerine savunma şirketlerindeki ralliye öncü oldu.

Ekonominin sert iniş riskinin büyük olmadığını, ancak ekonominin bir an önce güçlü bir toparlanacağına ikna edecek bir katalizin de görülemediğini belirten Jingxi Investment Management Co.'nun yatırım genel müdürü Wang Zheng, bir süre değişken hareketin süreceğini söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yatay seyrederek 2,411.005 puandan işlem gördü. Bugün kayıplar ve kazançlar arasında en azından 19 kez yön değiştirmiş olan endekste düşüş kaydeden her 4 hisseye karşılık 5 hisse değer kazandı. CSI 300 Endeksi yüzde 0.2 kazançla 2,626.67 puana çıktı. ABD'de en çok işlem gören Çin şirketlerinin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün New York'ta yüzde 2.3 aşağıda kapandı.

Çin 5 Mart'ta 2012'ye ait büyüme hedefini 7 yıldan sonra ilk kez yüzde 8'in altına düşürdü ve yüzde 7.5 olarak belirledi.

Advertisement