KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalarda dün gözlenen riskten kaçış eğiliminin ve Asya tarafından devralınan satıcılı seyrin ardından bugün vadeli piyasada ve Avrupa Borsalarında sakin bir bekleyiş ve zaman zaman kararlılık taşımayan tepki alımları görülüyor.
Avustralya ve Brezilya 2011 yılı son çeyrek büyüme verileri hayal kırıklığı
yaratırken, bu ekonomilerin yavaşlama eğilimini sürdürmesi dünkü Euro Bölgesi verisinin ardından küresel ekonomiye ilişkin ekonomik kaygıların yeniden belirgin hale gelmesine neden oldu. Ayrıca Malezya ihracatının Ocak ayında %2,1 beklentiye karşılık %0,4 büyüme kaydetmesi ve ithalatın %5,7 piyasa tahmininin altında %3,3 artış göstermesi gelişen ülkelerdeki yavaşlamanın artık gittikçe belirgin hale geldiğini göstermiş oldu.
 
Öte yandan yarın sona erecek olan Yunanistan ve özel sektör tahvil sahipleri arasındaki borç takası öncesinde, dünkü kötümser senaryoların ardından bugün Societe Generale, Unicredit gibi bankaların borç takasına katılacakları yönünde açıklama rüzgarı dindirmiş görünüyor. Veri akışının zayıf olduğu günde konu ile ilgili gelişmeler piyasalardaki yönü direkt etkileme potansiyeline sahip. Ayrıca öğleden sonra ABD'den gelecek olan ADP istihdam verisi de piyasalardaki seyri belirlemesi açısından önemli.
 
ZAYIF TEPKİ ALIMLARI HAKİM

Piyasalarda Yunanistan ile ilgili haber akışı takip edilirken, açıklanan son çeyrek büyüme verilerinin hayal kırıklığı yaratması piyasalarda yaşanan düzeltme için bahane oluşturuyor. Dün gözlenen sert satışların ardından bugünkü tepki alımları cılız nitelikte. Almanya DAX, Fransa CAC Endekslerinde %0,5 primler görülürken, Avrupa borsalarının gösterge niteliğindeki Stoxx Europe 600 Endeksi'nde %0,3 yükseliş var.

Günün açılışını 143 puan artış ile 59.287 puandan yapan İMKB, yön arayışında olduğu seansı %0,2 yükseliş ile 59.276 seviyesinden kapattı. Bileşik Endeksin hareket bandı ise 58.938 - 59.412 aralığıydı. İlk seansta Turkcell ve Türk Telekom hisselerinin dahil olduğu İletişim Endeksinin %0,8 kayıpla negatif ayrıştığı görüldü. Bankacılık Endeksi ise %0,7 yükselişle Bileşik Endeksi ilk seansta pozitifte tuttu.
 
Küresel çapta ABD dolarına olan dünkü kaçışın bugün etkisini yitirdiği gözleniyor. Dolar Endeksi bugün yeniden 80'in altına gevşerken, Latin Amerika para birimleri haricinde genel itibari ile diğer para birimlerinin ABD dolarına karşı güç kazandığı görülüyor. Dolar / TL de bu eğilime uygun olarak %0,2 azalışla %1,7870 seviyesine gerilemiş durumda. EUR/USD paritesi yaklaşık bir haftadır gözlenen düşüşün ardından bugün %0,35 artış ile 1,3160'e gelerek toparlamış görünüyor. EUR/TL ise bir haftanın ardından yeniden 2,35'i gördü.
 
Emtialarda, özellikle de kıymetli madenlerde dün gözlenen sert satışların ardından 200 günlük hareketli ortalamasının altına gevşeyen altının ons fiyatı, bugün hafif de olsa yükselişte. Altının onsu%0,5 artış ile 1.682 dolardan işlem görüyor. Brent petrolü ise %1 artış ile 123 dolara ulaşmış durumda.
 
Cihan Başkal (cbaskal@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü

Advertisement