KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da fabrika siparişleri Ocak ayında, dış talepte görülen hızlı gerilemenin tkisi ile beklenmedik bir şekilde düştü.

Fabrika siparişleri Ocak ayında, mevsimsel etkilerden ve enflasyondan arındırılmış rakamlarla, yüzde 2.7 düştü. Siparişler Aralık ayında yüzde 1.6 artmıştı. Bloomberg News'un anketine katılan 37 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.6 artması bekleniyordu. Siparişler Ocak ayında, iş günlerine göre düzeltilmiş verilerle, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.9 düştü.

Avrupa'nın en büyüğü olan Almanya ekonomisi, borç krizinin ürünlerine Euro Bölgesi'nden gelen talebi düşürmesinin etkisi ile, 2011 yılının dördüncü çeyreğinde daralmıştı. Ancak, Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketini alması ve Avrupa Merkez Bankası'nın bölge bankalarına yüklü tutarlarda kredi vermesinin etkisi ile, iş dünyası, tüketici ve yatırımcı güvenleri artış gösterdi.

Brüksel'de ING Group ekonomistlerinden Carsten Brzeski, "Kriz nihayet Almanya'ya ulaştı. Ancak euro Bölgesi'nin kalan kısmının tersine, bu yalnızca geçici bir durum" dedi ve "Temel olarak sağlıklı iç ekonomi ve ihracat farklılaşmasından dolayı, Alman sanayi sektörü halen güçlü. Resesyon kartlar arasında yok" fdeğerlendirmesinde bulundu.

Advertisement