Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçtiğimiz hafta Avrupalı bankalara 2. kez uzun vadeli ucuz para sağlayan Avrupa Merkez Bankası'nın bugünkü para politikası toplantısında faizleri sabit tutacağı tahmin ediliyor. AMB aynı zamanda Euro Bölgesi'ndeki borç krizinde kendi payına düşeni yaptığının sinyalini de verebilir.

Son iki ay içinde Euro Bölgesi bankacılık sistemine 1 trilyon euronun üzerinde kredi vermesinin ardından AMB Başkanı Mario Draghi, artık borç kriziyle mücadelede topu hükümetlere atabilir.

2011'de iki faiz indirimiyle borçlanma maliyetini yüzde 1'e çekmiş olan AMB, bugün büyük ihtimalle faizlerle oynamayacak. Beklenti de bu yönde oluşuyor.

AMB'nin Kasım ve Aralık'taki faiz indirimleri ve bölgedeki kredi piyasalarını sakinleştirmeyi başaran likidite desteği operasyonlarının ardından Euro Bölgesi ekonomisi son aylarda bir miktar istikrar sağlamayı başardı.

Ancak Avrupa Merkez Bankası artık krizle mücadelede üstüne düşeni yaptığını söyleyerek topu, bölge hükümetlerine atabilir. AMB üyelerinin eleştirileriyle de karşı karşıya kalan başkan Draghi, geçtiğimiz hafta AB liderlerine artık reformlar ile büyümeyi canlandırmanın, hükümetlerin görevi olduğunu söylemişti.