KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan özel sektör kreditörlerinin yüzde 60'a yakın bir oranı borç takasında yer almayı kabul ederek, ülkeyi tarihin en büyük borç yapılandırmasının eşiğine taşıdı.

Çoğunluğu emeklilik fonlarından oluşan Yunanistan'ın en büyük bankaları ve aralarında Alman Commerzbank AG, Fransız BNP Paribas SA ve İtalyan Assicurazioni Generali SpA'nın da yer aldığı 30'un üzerinde Avrupalı bankalar teklifi kabul etti. Bloomberg'in rakamlarına ve hükümetin açıklamalarına göre bu oran, borçları toplamda 124 milyar euro azaltıyor. Euro, Asya'daki işlemlerde değer kazandı.

Borç takasının hedefi, Yunanistan'ın özel sektör elinde bulunan 206 milyar euroluk borçlarının yüzde 53.5 azaltılmasını ve Avrupa'yı 2 seneden fazladır meşgul eden borç krizinde akışı tersine çevirmeyi hedefliyor. Yunanistan "gönüllü yapılandırmayı" tercih etse, Atina Hükümeti dün özel sektör katılımının yeterli  olmaması hâlinde CAC olarak bilinen "kolektif eylem"in de uygulanacağını belirtti.

Yunanistan'ın borç takasının kabülündeki hızlanma göz önünde bulundurulunca, CAC tartışmalarının büyük ihtimalle ortadan kalkacağını belirten Commerzbank'ın sabit gelir stratejileri müdürü Christoph Rieger, takasın kuralları kapsamında, yatırımcıların tahvillerin en azından yüzde 50'lik kısmını takas etmesi ve bunun yüzde 66'lık kısmının da tahvillerin değiştirilmesi için anlaşması gerektiğine söyledi.

Borç takasının kabulü için verilen süre bugün saat 10'da doluyor.

Euro, ABD doları karşısında yüzde 0.1 kazançla 1.3168'de ve yen karşısında yüzde 0.4 artışla 107.01'de seyrediyor.

Advertisement