Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'da tarihin en büyük borç yapılandırmasıyla önemli bir atım atmayı başaran Euro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan'ın son kurtarma paketinin uygulamalarını görüşmek üzere bu hafta bir araya gelecek. Euro Bölgesi liderleri, adımlarını sağlam atmanın yollarını arayacak.

Özel sektör kreditörlerinin geçtiğimiz hafta borç takasını kabul etmesinin ardından Euro Bölgesi'ndeki 17 maliye bakanı bugün Brüksel'de 130 milyar euroluk ikinci kurtarma paketini imzalamaya hazırlanıyor. Yunanistan'ın yanısıra İspanya'nın bütçe azaltma çabalarını ve Portekiz'in kurtarma programını da görüşecek olan bakanlar, bölgedeki krizin yayılmasını önleme isteklerini de bir kez daha vurgulamış olacak.

Avrupalı liderler Yunan liderleri sözlerini tutmaya çalışırken, borç takası da Yunanistan'ın borçlarının 100 milyar euroluk kısmını sildi ve ülkenin iflasını şimdilik önledi. Atina hükümetinin kreditörlerinin taleplerini yerine getirme konusunda yaşadığı zorluklar, ülkenin hâlâ daha yardıma ihtiyacı olabileceğine ilişkin spekülasyonları tetikliyor.

Realistik olarak bakılması gerektiğini belirten Avusturya Merkez Bankası Başkanı Ewald Nowotny, 10 Mart'ta Yunanistan'ın "üçüncü kurtarma paketinin de olup olmayacağına ilişkin soruya, "bu maddeyi tamamen masadan kaldırmak aptallık olur, ancak bu kez ihtiyaç görmüyorum" dedi.

Yunanistan'ın borç takasının kabulünün ve bazı yatırımcıları katılmaları için zorlayacağını söylemesinin ardından euro, dolar karşısında 1.3123 seviyesine gerilemişti. New York'taki International Swap&Derivatives Association'a göre, Yunanistan'ın zorlamasının kredi yapılandırmasını getirdiğini, ancak bunun CDS'lerde 3 milyar dolarlık sıçramaya neden olabileceğine dikkat çekti.