Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Çin'de ihracatın tahminlerden daha yavaş büyümesinin etkisi ile satıcılı seyrediyor. Asya hisse senetleri son üç günde ilk kez düşerken, emtia grubu ve yuan değer kaybetti. Japonya'da makina siparişleri verisinin beklenenden daha iyi çıkmasının ardından yen 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazandı ve hisse senetleri yukarı yönde hareket etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:19'da yüzde 0.3 aşağıda seyrediyordu. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3 düşerken, Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.4 yükseldi. Yuan, Çin Merkez Bankası, günlük yuan fixinginde Ağustos 2010'dan bu yana en yüksek düşüşünü yapmasının ardından değer kaybetti. Yen dolar karşısında yüzde 0.3 yükseldi. 24 emtiayı içeren S&P GSCI, doğal gaz ve pamuk fiyatlarının öncülüğünde yüzde 0.3 geriledi.

Çin, geçen hafta açıklanan ve ekonomik yavaşlamayı işaret eden fabrika siparişleri ve perakende satışlar verilerinin ardından, dün açıklanan rakamlara göre, son 22 yılın en yüksek dış ticaret açığını verdi. Güney Kore Maliye Bakanı Bahk Jae Wan, bugün yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarının "rahatsız edici bir biçimde yüksek" seyretmesi ile birlikte, küresel ekonominin düşük büyümeyi devam ettirebileceğini belirtti. Hindistan Merkez Bankası, 9 Mart'ta, bankalara uyguladığı zorunlu karşılık oranını sürpriz bir şekilde düşürdü.

Şanghay'da Dazhong Insurance Co. fon yöneticisi Wu Kan, "Tüm ekonomik veriler yavaşlayan bir trendi işaet ediyor" dedi ve "Yatırımcılar hükümetin para politikasını gevşetmesini bekliyor. Ancak hükümetin bu beklentileri tatmin etmede yeterince hızlı davranıp davranmayacağı gözlenmeye devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.