KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çok daha derin resesyon senaryosu ile stres testinden geçen Amerikan bankalarının direnci, regülatörlerin, bankaları ödemeler tablosundaki zorlamalarının işe yaradığını gösteriyor.

ABD Merkez Bankası Fed, stres testi uygulanan 19 bankanın 15'inin "kıyamet" olarak görülen bir ekonomik senaryoda gereken sermaye seviyelerini koruduğunu açıkladı. Fed, bu sonucun, Fed'in son 3 yıldaki güçlü denetimlerinden kaynaklandığını savundu.

Dodd-Frank Yasası'ndan destek bulan ve mortgage balonunu görmemek eleştiriler ile kışkırtılmış olan regülatörler, bankacılık denetimlerini yeniden düzenledi. TARP (Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı) vasıtasıyla bankaları 245 milyar dolar ile kurtaran yetkililer, şimdi sistemik risklere daha çok vurgu yapıyor.

Federal Financial Analytics'in yöneticilerinden Karen Shaw Petrou, bu akut stres senaryolarında yeterli sermaye sağlayabilmiş bankaların yalnızca güçlü olmadığını, aynı zamanda oldukça dayanıklı olduğunu söyledi.

JP Morgan Chase&Co. ve Wells Fargos, stres testlerinde geçer not almalarının ardından temettülerini yükselten ve hisse geri alımlarına giden bankalar arasına katıldı.

Finansal kriz döneminde en büyük hükümet yardımını almış olan Citigroup Inc., stres testlerinde asgari standartları sağlayamamasının ardından regülatörlere sermaye planını yeniden sunacağını açıkladı. Citigroup, krizde aldığı 45 milyar doları geri ödedi.

Advertisement