KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

IMF, geçtiğimiz haftaki borç takası anlaşmasının ardından Yunanistan'a ikinci kurtarma paketi kapsamında 28 milyar euroluk kredi desteğini onayladı.

Fonun beklenildiği üzere verdiği onay, Euro Bölgesi'nin borç krizinden en kötü etkilenmiş ülkesi Yunanistan'ın uzun süredir bekletilen kurtarma paketinin tamamlanması yolunda son adım oldu.

Açıklamada, kredinin 1,65 milyar euroluk kısmının hemen serbest bırakılacağı belirtildi.

Kurtarma paketinin Yunanistan'ı 2014'e kadar fonlaması bekleniyor.

Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, anlaşmanın ülkenin görüntüsünü değiştirdiğini, Yunanistan'ın 'günah keçisi' olmadan masaya geri döndüğünü ve bunun krize ilişkin gelişmeler adına çok önemli bir adım olduğunu söyledi.

Venizelos, "Kriz sonlanmadı, hâlâ önümüzde aşılmayı beklenen birçok sorun var. Öncelikle zor bir yıl olacak 2012'yi başarıyla atlatmalı ve 2013'de büyümeye geçmeliyiz. Ancak artık şartlar daha farklı" dedi.

IMF'nin onayı, Yunanistan'ın artık gerekli tüm onayları aldığını gösteriyor.

Çarşamba günü de Eurogrup başkanı Jean-Claude Juncker, tüm Euro Bölgesi ülkelerinin, kredinin serbest bırakılması için gereken tüm prosedürleri tamamladığını söyledi. Juncker, 39.4 milyar euroluk ilk taksidin, birçok dilimde aktarılacağını belirtti.

IMF AYRIŞIYOR

Diğer yandan birçok üye, Yunanistan'ın programı sürdürme yeteneğine ilişkin endişelerini dile getirerek, ilerideki yardımlarda fonun katkı yapıp yapmayacağı konusunda görüş ayrılığı yaşadı.

 

Advertisement