Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yunanistan'da PASOK partisinin yeni genel başkanı, Lukas Papadimos hükümetinin Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos oldu.

1957 Selanik doğumlu hukuk profesörü Venizelos, tek aday olarak girdiği parti başkanlık seçimlerinde parti tabanının desteği ile PASOK'un dördüncü genel başkanı seçildi.

Andreas Papandreu tarafından 1974 yılında kurulan PASOK'un genel başkan seçimlerinde, parti üyeleri ve sempatizanları sabah saatlerinden itibaren kimlik göstererek 2 avro karşılığında, ülke genelinde kurulan 1074 sandıkta oy kullandı. Seçmene biri Evangelos Venizelos'un adının yazılı olduğu, diğeri ise boş iki oy pusulası verildi.

Sandıklar kapandıktan sonra ilk yapılan açıklamada, sandıkların yüzde 25'inin açıldığı, Venizelos'un yüzde 96.7 oy aldığı kaydedildi. Katılım ve oy oranı ile ilgili net rakamlar ise yarın açıklanacak.

Parti genel merkezine gelen eski başkan Başkan Yorgo Papandreu ile yeni başkan Evangelos Venizelos partililer tarafından alkışlarla karşılandı.

Venizelos burada yaptığı açıklamada, bugün Yunan halkı ve kendileriyle tekrar yüzleştiklerini, bugün PASOK'un daha güçlü ve daha savaşçı olduğunu söyledi.

Seçimlerin PASOK'un demokratik ve vatansever yüzünü gösterdiğini ifade eden Venizelos, sıradan insanların oyuyla seçildiğini belirtti. Venizelos, bu insanların krizi en yakından hissettiklerini ve PASOK'un ülkenin ekonomik krizden çıkması için ulusal bir hayatta kalma mücadelesi verdiğinin farkında olduklarını dile getirdi.

Venizelos, başta maaş kesintilerine uğrayan emekliler olmak üzere seçime katılanlar ile partiye katkıları ve yeni başkanına desteğinden dolayı Yorgo Papandreu'ya teşekkür etti.

Venizelos, ''Seçime katılanlar sadece yeni başkanı seçmedi, 'PASOK burada ve ruhunu kaybetmedi' şeklinde güçlü bir mesaj verdi'' diye konuştu.

Yapılan hatalar ve gecikmelerin farkında olduğunu belirten Venizelos şunları söyledi:

''Her evde bir işsizin olmasının, dükkanlarda işlerin iyi gitmemesinin, emekli maaşlarında kesinti yapılmasının ve iş kaybetme korkusunun ne demek olduğunu biliyorum. Yeni neslin haksızlığa uğradığını hissetmesinin ne demek olduğunu biliyorum. Ama bir umut var, büyüme ve kalkınma elimizde. Bu, plan, kararlılık ve hassasiyet gerektiren bir şey.''

Genel başkan seçilmesinin ardından Venizelos'un yarın hükümetteki görevlerinden istifasını sunması bekleniyor.

Yorgo Papandreu'nun başbakanlığındaki iki yıllık iktidarın ardından, ekonominin toparlanması için teknokrat başbakan Lukas Papadimos başkanlığındaki ulusal birlik hükümetinin kurulması için muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi ile koalisyona giden PASOK, AB ve IMF yanlısı politikalar izlemesiyle eleştiriliyor.

Yunanistan'da geleneksel olarak iki büyük partiden biri olan PASOK, Mayıs ayı başında yapılması planlanan seçimler öncesi son kamuoyu yoklamalarında yüzde 11 oy oranı ile 5. sırada yer alıyor.

Partinin genel başkanının parti tabanından seçilmesine, 2004 yılında başlanmıştı. 2004 yılında aynı yöntemle yapılan PASOK genel başkanlık seçimlerinde Yorgo Papandreu, bir milyon kadar oy toplamıştı. 2007 yılında ise Papandreu'ya karşı yarışan Venizelos başkanlık seçimlerini kaybetmişti.