KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd.'ın, Çin'in çelik üretiminin yavaşladığını söylemesi ve Çin'in son 2 yılın en büyük benzin zammını yapmasının ardından hisse senetleri ve emtia düşüş kaydetti. ABD Hazine tahvilleri 10 günden bu yana ilk kez değerlendi.

MSCI Tüm Dünya Endeksi yüzde 0.5 gerileyerek, 4 günden bu yana ilk düşüşüne işaret ederken, Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri de yüzde 0.5 düştü. S&P GSCI Ham Madde Endeksi yüzde 1 geri çekildi. 10 yıllık ABD Hazine kağıtlarının getirisi 3 baz puan düşerek yüzde 2.35 oldu ve dolar da en çok işlem yaptığı önemli paraların biri hariç hepsine karşı güçlendi.

Dünyanın en büyük enerji tüketicisi ve çelik üreticisi Çin, 6 hafta içinde ikinci kez benzine zam yaptı. Çin Otomobil Üreticileri Birliği'nden bir yetkili, ekonomik büyümedeki yavaşlamadan ötürü araç satışlarının bu yıl tahminleri tutturamayabileceğini söyledi. ABD'de bugün açıklanacak olan konut başlangıçlarının, Şubat ayında yüzde 0.1 artışla 3 ayın zirvesine işaret etmesi bekleniyor.

Çin ve Asya ekonomileri kaynaklı bir tür yavaşlama olacağını öngören Londra'daki PFP Group LLP'nin yatırım yöneticilerinden Tim Price, bunun emtia piyasalarını aşağı çekebileceğini söyledi.

Bayerische Motoren Werke AG (BMW) ve Daimler AG'nin yüzde 3.5 düşüşle otomobil sektörü endeksinin 2 ayın en sert düşüşüne öncülük etmesi üzerine Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1 geriledi. Asya piyasalarındaki yatırımcılara danışmanlık hizmeti veren DKSH Holding Ltd., şirketin Zürih'te 821 milyon İsviçre frankıyla halka açılmasının ardından yüzde 7.5 değer kazandı.

Advertisement