Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, Çin ve Avrupa'da imalat sanayi verilerinin kötü çıkması ve FedEx Corp.'un hayalkırıklığı yaratan tahminlerinin ardından hızlı satışlarla karşılaması sonrası değer kaybetti. Bu hareket ile birlikte, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Dünyanın en büyük kargo havayolu FedEx, ekspres nakliye talebinin azalması ile birlikte, mevcut mali çeyrek dönem için açıkladığı kar aralığı tahmininde, alt sınırının beklentilerin altında kalması sonucu yüzde 2.9 değer kaybetti. Cliffs Natural Resources Inc. ve Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. hisseleri en az yüzde 2.5 değer kaybetti. En büyük inşaat be madencilik ekipmanları üreticisi Caterpillar Inc. yüzde 1.9 düştü. Morgan Stanley ve Citigroup Inc.'nin her biri yüzde 1.9 düştü ve finans hisselerindeki kayıplara öncülük etti.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.5 düşerek New York saati ile 10:05'te 1,396.19 seviyesine indi. Dow Jones Endeksi ise 45.41 puan ya da yüzde 0.4 düşüşle 13,079.21 puana geriledi.

Irvington, New York'ta Guggenheim Investments'tan Mark Bronzo, "Birçok kişi Çin ekonomisinin yavaşlamakta olduğunun farkına vardı" dedi ve "Şimdi soru şu: Yavaşlama keskin mi yoksa ılımlı mı olacak? Avrupa'dan gelen verielr hiç kimse için sürpriz olmamalı. Hisselerdeki keskin yükselişlerin ardından bir düzeltme ya da yatay bir hareket beklemek için yeterli sebepler var" değerlendirmesinde bulundu.

ABD hisse senetleri, Euro Bölgesi'nde hizmet sektörü ve imalat sanayi üretiminin Mart ayında ekonomistlerin beklendiğinden daha hızlı düşmesinin ardından küresel hisse sentlerindeki düşüş hareketine katıldı. Çin'de de imalat sanayi beklenenden daha fazla daraldı ve bu durum, Başbakan Wen Jiabao'nun, emlak piyasasındaki kıstlamaları kaldırmayacağını tekrarlamasına karşın ilave tedbirler alacağı beklentilerini güçlendiriyor.