Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa ve Çin'de imalat sektörünün daraldığını gösteren rakamların ardından ABD hisseleri değer kaybetti. Standard&Poor's 500 Endeksi, Eylül 2009'dan bu yana gördüğü en büyük ralliden geri adım attı.

Dünyanın en büyük kargo havayolu FedEx, gelecekteki çeyreklerde büyümesinin yavaşlayacağını öngörmesinin ardından yüzde 3.5 düştü. Ekonomik büyümenin göstergesi olarak görülen Dow Jones Ulaşım Endeksi yüzde 2.1 geriledi. Alcoa Inc. ve Chevron Corp.'un yüzde 2.3'ün üzerinde değer kaybetmesiyle, S&P 500 Endeksi'nde en kötü performansa emtia hisseleri sahip oldu. Bank of America Corp. yüzde 2.2 değer kaybıyla, finansal hisselerdeki düşüşü sürdürdü.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.7 düşüşle 1,392.78 puana geriledi ve 3 günlük kaybını yüzde 1.2'ye çıkardı. Endeks Mart ayında yüzde 2 artışla, 4. ayını da yeşilde kapamaya hazırlanıyor. Dow Jones Endeksi ise yüzde 0.6 kayıpla 13,046.14 puana düştü. Russell 2000 Küçük Ölçekli Şirket Endeksi de yüzde 1 gerileyerek 821.44 puandan işlem gördü. Endeksteki işlem hacmi 6.5 mliyar hisse ile 3 aylık ortalamaya yakın seyretti.

Çin'i yakından takip ettiklerini belirten Christiana Trust'ın portföy yöneticilerinden Scott Armiger, ekonomik büyümenin hızına ilikin soruların ortadan kalkmadığını söyledi. Armiger, çok hızlı bir koşunun ardından piyasanın soluklanmasının ve geri adım atmasının şaşırtıcı olmadığını, 6 aydan kısa sürede çok fazla yükselişin olduğunu ifade etti.

Hisse senetleri dün dünya genelinde Çin'den gelen imalat endeksinin bu ay en sert düşüşe işaret etmesiyle değer kaybetti. Euro Bölgesi hizmet ve imalat üretimi de beklentinin üzerinde daraldı. Hisse senetleri, ABD'de işsizlik başvurularının son 4 yılın en düşüğüne gerilemesine rağmen değer kaybını sürdürdü.