Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, dün in ve Avrupa'da kötü çıkan imalat sanayi evrilerinin ardından, Çin'in en büyük üçüncü bankasının karının sürpriz bir şekilde düşmesinin küresel yavaşlama endişelerini artırması sonucu değer kaybetti. Gösterge endeks bu yılın en büyük çaplı haftalık kaybını gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Agricultural Bank of China Ltd., beklenenden düşük kar açıklamasının ardından yüzde 3.4 düşerken, piyasa değeri bakımından Avrupa'nın en büyük bankası HSBC Holdings Plc, Hong Kong'daki işlemlerde yüzde 1.4 geriledi. Cirosunun yüzde 80 kadarını denizaşırı piyasalardan sağlayan  Honda Motor Co., yenin güçlenmesinin ardından, Tokyo'daki işlemlerde yüzde 2.8 geriledi. Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton Ltd., metal ve petrol fiyatlarında dün görülen düşüşlerin etkisi ile, Sydney'deki işlemlerde yüzde 1.2 geriledi.

Resona Bank Ltd.'nin Tokyo ofisinden şef fon yöneticisi Koji Toda, "Duruma rasyonel bakarsanız, halen çok fazla risk var" dedi ve "Yatırımcılar ABD ve Avrupa'daki duruma iyimser bakıyor ve hisse senedi alıyor. Ancak enerji kendi kendisini bitiriyor" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 düşerek, Tokyo saati ile 14:18'de 126.03 puana geriledi ve haftayı yüzde 1.5'lik kayıpla kapamaya yöneldi. Endeks dün itibariyle bu yıl, ABD ekonomisinin toparlanma işaretleri göstermesi ve Çin'in para politikasını gevşeteceği şeklindeki iyimserliğin etkisi ile yüzde 11 yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi'ndeki şirketlerin toplam piyasa değeri, bu şirketlerin tahmini karlarının toplamının 13.4 katı düzeyinde. Bu oran, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi için 13.4 katı ve Stoxx Europe 600 Endeksi için ise 11.1 katı seviyelerinde.

Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 1 düşerken, Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.1 egriledi ve Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.1 yükseldi. Singapur'da Straits Times Endeksi, enflasyonun Şubat ayında, üçüncü ay üst üste sürpriz bir şekilde yavaşlamasının ardından yüzde 0.4 yükseldi.