Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Yunan halkının borç krizinden çıkmak için Euro Bölgesi'nde kalması ve kemer sıkması gerektiğini söyledi.

Draghi, Almanya'da yayımlanan Bild gazetesine verdiği demeçte, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmasına yönelik önerilere karşı çıkarak, bunun, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları çözmeyeceğini, aksine Yunanistan'da hem istikrarsızlığa hem de yüksek enflasyona yol açacağını vurguladı.

Rekabetçiliğini artırmak için Yunan halkının yaşam standartlarındaki düşüşle başa çıkmak zorunda olduklarına dikkati çeken Draghi, Yunanların tüm sektörlerde ücret kesintileriyle birlikte refahlarından fedakarlık yapmak zorunda olduklarını kaydetti.

Draghi, bu fedakarlığı Euro Bölgesi'nde yapmanın dışardakine göre daha az acı verici olacağına işaret ederek, Euro'dan çıkışın ya da parayı devalüe etme olasılığının hiçbir şeyi düzeltmeyeceğinin altını çizdi.

AMB Başkanı Draghi, ortak tahvile de karşı çıkarak, hayata geçirilmek için çok erken olduğunu düşündüğü Eurobond'un Avrupa'daki vergi mükelleflerinin çıkarına olmadığını savundu.

''Genel olarak vergi mükelleflerinin paralarını korumak istiyorsak, Euro Bölgesi bir ya da iki ülkenin ödediği, geri kalanınsa harcadığı ve her şeyin Eurobondla finanse edildiği bir transfer birliğine dönüşmemeli'' diyen Draghi, bunun gerçekleşmesine izin verilemeyeceğini ifade etti.

Draghi, bu nedenle Euro Bölgesi'ne üye ülkelerin üzerinde anlaştığı yeni mali paktın gidilecek doğru yol olduğuna ve bu nedenle Eurobond için erken olduğuna vurgu yaptı.

Almanya ve piyasaların baskısı olmasaydı bölge ülkelerinde kaydedilen ilerlemelerin gerçekleşmeyeceğine işaret eden Draghi, ''Yunanistan, Parlamentonun onayladığı önemli reformları uygularsa aşağı yönlü döngüden kurtulabilir. Krizin üstesinden gelmek için istikrarlı siyasi koşullara ihtiyaç var'' dedi.