Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel büyümedeki yavaşlama ve finansal piyasalarda yeniden hararetlenen çalkantıların Asya'nın en büyük ekonomisindeki şirket harcamalarını azaltmasıyla Çin'deki doğrudan yabancı yatırımlar Nisan'da 6. kez aylık düşüşünü kaydetti.

Çin Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre ülkeye giren doğrudan yabancı yatırımlar yüzde 0.7 azalarak 8.4 milyar dolara geriledi. Mart'ta da yüzde 6.1 düşüş kaydetmiş olan doğrudan yabancı yatırımlar, küresel krizden bu yana en uzun süreli kayıp dönemini yaşıyor.

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in geçtiğimiz hafta Nisan'da sanayi üretiminin 2009'dan bu yana en düşük hızında büyüdüğünü ve yeni yuan kredilerinin bu yılın en düşük düzeyine gerilediğini açıklamasının ardından bugün açıklanan yatırım rakamlar, ekonomideki risklerin altını bir kez daha çizdi. UBS AG ve Bank of America Corp.'un Çin'in ikinci çeyrek ve tam yıllık büyüme tahminlerini indirmesinin ardından Çin 12 Mayıs'ta bankaların zorunlu karşılıklarında indirime gitti.

Bank of Communications Co.'nun Şanghay'daki araştırmacılarından Lu Zhiming, Yabancı yatırımların bazı oynaklıklara rağmen 2012 genelinde istikrarlı olacağını öngördü.

Zhiming, sanayi üretimindeki yavaşlamanın dolaylı  olarak duyarlılığı etkilemesine rağmen yabancı şirketlerin, Çin'de kar sağlamaya devam ettiği sürece yatırdıkları parayı çekmek için yarışmayacaklarını söyledi.

Bloomberg anketine katılan analistler doğrudan yabancı yatırımlarda yüzde 8.2 oranında kazançtan yüzde 3 düşüşe kadar değişen tahminlerde bulunmuştu.