Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın eurodan çıkabileceği spekülasyonunun Euro Bölgesi'ndeki liderlerin borç krizini kontrol alamadığına ilişkin endişeleri sıçratmasıyla küresel kredi piyasalarındaki stres son 6 ayın en hızlı artışını kaydediyor.

Kredi piyasalarındaki korku seviyesini ölçen faiz swapları farkları ve ABD'deki kurumsal kredi riskleri göstergelerinden biri dün 4 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Bankaların birbirlerini kredi verme isteksizliğini gösteren bir endeks de Şubat'tan bu yana en yüksek düzeyine tırmandı. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's dn Avrupa'daki finansal kuruluşların notlarını indirmeye başladı.

Avrupa'da mali dengesizlikleri gidermeyi hedefleyen kemer sıkma önlemlerine karşı direnç artarak, bölgedeki krizin küresel ekonomiye yayılabileceğine yönelik kaygıları yükseltiyor. Yunanistan'ın koalisyon hükümeti kurmakta zorlanması, Mayıs 2010'dan bu yana verilen 2 kurtarma paketinin şartlarınca gereken harcama kesintilerine yönelik öfkenin altını çizerek, ülkenin eurodan çıkabileceği endişelerini artırıyor.

Avrupa'da yapısal reformlar uygulanmaya başlayıncaya kadar bu tür çalkantılı ve piyasa için oynak dönemlerden geçileceğini belirten Standish Mellon Asset Management Co.'nun küresel makro stratejistlerinden Thomas Higgins, Yunanistan'ın eurodan ayrılmasının, özellikle Avrupa'daki kredi piyasaları için zarar verici olacağını savundu.