Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, Chicago Fed Başkanı Charles Evans'ın daha fazla parasal genişleme çağrısını yinelemesinin ardından önemli para birimlerinin çoğu karşısında 4. gününde de değer kaybetti.

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) son toplantı tutanaklarının, para yapıcıların çoğunluğunun büyümeyi desteklemek üzere parasal genişlemeye sıcak baktığını göstermesi üzerine dolar, euro karşısında 7 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Avrupalı liderlerin bu haftaki toplantılarında bölgedeki borç krizinin çözümüne yönelik önlemlerde anlaşacağı beklentisiyle euro talepleri arttı. Yeni Zelanda doları, Asya Borsalarındaki yükselişle birlikte değer kazandı.

FOMC'un tutanakları ve parasal genişleme ihtimalinin doları aşağı çektiğşni belirten Sidney'deki St. George Bank Ltd.'ın başekonomisti Hans Kunnen, "FOMC'un sürpriz yapması, Avrupalı liderlerin harekete geçmesinden daha olası. Bu da bana Avrupalı liderler çok kesin adımlarda bulunmazsa dahi euronun çok kötü durumda olmayacağını söylüyor" dedi.

Euro karşısında Çarşamba günü 1.2553 düzeyinden 4 Temmuz'dan bu yana en zayıf değerini kaydetmesinin ardından dolar bugün Londra saati ile 7:12am itibariyle 1.2532 seviyesinden işlem görüyor. Dolar, yene karşı yüzde 0.1 değer kaybederek 78.54'e geriledi. Euro/Yen paritesi ise 98.43'ten işlem görüyor. Euro dün yen karşısında 98.45 düzeyine kadar gerileyerek, 10 Ağustos'tan bu yana en sert düşüşüne işaret etmişti.