Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

IMF yetkilileri tarafından hazırlanan raporunda, fonun Avrupalı kuruluşlarla bölge ülkelerinin kurtarılmasındaki işbirliğinin sıklıkla karar sürecini dertelediği ve bazen de önceden tartışılmış olabilecek önlemleri dahil etmediği belirtildi.

Raporda, IMF'nin Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası ile birlikte Yunanistan, İrlanda ve Portekiz için çıkardığı kurtarma paketlerinin yararlı olduğu ve zamanla ilerleme kaydettiği, ancak aynı zamanda kurtarma kredilerindeki şartların hazırlanması ve izlenmesi konusundaki karmaşayı artırdığına dikkat çekildi.

Yetkililer, Euro Bölgesi'ndeki kurumsal sınırlamaların, özellikle İrlanda'nın banka borcu ve Yunanistan'ın borç yükü vakalarındaki borçların sürdürülebilirliği için yapılandırma yapılması gibi alternatif çözüm seçeneklerini kısıtladığını belirtti.

Rapora göre, IMF'nin geleneksel programlarına kıyasla, birçok hissedarın olması, programlara ilişkin tartışmalardaki kademeleri artırarak, karar mekanizmalarının etkinliğini azaltıyor.

IMF'nin 2002-Eylül 2011 dönemindeki programlarının incelendiği raporda, Avrupa Merkez Bankası'nın yeni tahvil alım programını izlemeye yardımcı olması istenebileceği bir zamanda, Troyka içindeki gerilime atıfta bulunuldu.