Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in üçüncü tur parasal genişleme programına karşı muhalefetiyle öne çıkan Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, ekonomi finansal krizin şokunu atlatmaya çalışırken, merkez bankasının, işsizlik oranını hızlı bir şekilde aşağı çekemeyebileceğini savundu.

New York Üniversitesi'nde konuşan Richmond Fed Başkanı, para politikasının, birçok uyuşmazlık ve sorunun ekonominin şokların ardından düzelmesine karşı arz ettiği riskleri bertaraf edemeyeceğini söyledi.


Fed Açık Piyasa Komitesi FOMC, 43 aydır yüzde 8'in üzerinde seyreden işsizlik oranını aşağı çekmek üzere harekete geçerek 13 Eylül'de 2008'den bu yana üçüncü büyük ölçekli tahvil alım planını açıkladı. FOMC aynı zamanda ilk kez parasal genişlemeye herhangi bir miktar ve zaman sınırlaması getirmedi.

New York Fed Başkanı William Dudley, ABD Merkez Bankası'nın "kabul edilemez yavaşlıktaki" ekonomi için parasal genişlemenin "zaruri" olduğunu savunurken, Chicago Fed Başkanı Charles Evans, yeni tahvil alımlarının, ekonomin Avrupa'daki borç krizi, vergi artışı ve harcama kesintilerine dayanmasına yardımcı olacağını belirtti.

Lacker FOMC'un 12-13 Eylül'deki toplantısında, daha fazla teşviğin enflasyonu sıçratma riskine neden olduğunu söyleyerek, QE3'e karşı çıkmıştı.