Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Almanya ve Fransa'nın, 17 üyeli Euro Bölgesi'nde bankacılık birliğinin ne zaman sağlanacağı konusundaki anlaşmazlığı ve Çin ekonomisinden gelen olumsuz işaretler sonrası düştü. ABD endeks vadeli kontratları fazla değişmezken, Asya hisseleri değer kaybetti.

Anglo American Plc yüzde 2.6 değer kaybetti ve madencilik hisselerinin bulunduğu endeksteki düşüşe en büyük katkıyı yaptı. Fugro NV, CGGVeritas'ın şirketin sismik birimini 1.2 milyar euroya (1.6 milyar dolar) satın alma planını açıklaması sonrası yüzde  değer kazandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 düşerek, Londra saati ile 08:46'da 274.92 puana indi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı, endeksin geçen hafta seansın son dakikasında kazançlarını geri vermesinin ardından yüzde 0.1 geriledi. MSCI Asya Paifik Endeksi bugün yüzde 0.3 geriledi.

Melbourne'de IG'nin piyasa stratejistlerinden Stan Shamu, "Piyasaları yükseltecek fazla bir faktör yok" dedi ve "Çin ve Avrupa'dan yeni belirsizlikler gelecek gibi görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande'nin, Avrupa bankacılık birliğinde gözetimi başlatma konusunda, "ne kadar erken, o kadar iyi" şeklindeki görüşünü reddetti. EuroBölgesi borç krizinin çözümünde kilit role sahip olan bu konudaki düzenleme gelecek yıla sarkabilir.

Merkel, Almanya'nın Ludwigsburg kentinde, 22 Eylül'de yaptığı konuşmada, "Önerilen bankacılık birliği ayrıntılı olmalı, kalitesi iyi olmalı ve ardından ne kadar zaman alacağını göreceğiz" şeklinde görüş bildirdi.