Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da fabrika siparişleri, Eylül ayında, Avrupa borç krizi ve yavaşlayan ekonomik büyümenin şirketleri yatırımlarını azaltmaya yöneltmesinin etkisi ile son bir yılın en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Fabrika siparişleri, Mevsimsel dalgalanmalardan ve enflasyondan arındırılmış rakamlarla, Eylül ayında, bir önceki aya göre yüzde 3.3 düştü. Bu, Eylül 2011'den bu yana en hızlı düşüşü işaret ediyor. Siparişler Ağustos ayında revize rakamla yüzde 0.8 düşmüştü. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, siparişlerin yüzde 0.4 düşmesi bekleniyordu. Fabrika siparişleri geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 4.7 geriledi.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, bölgedeki hükümetlerin ve tüketcilerin harcamalarını kısmaları ve bunun da Almanya'nın ihracatına olan talebi düşürmesinin ardından zayıflama işaretleri gösteriyor. İş dünyası güven endeksi Eylül ayında son 2.5 yılın en düşük seviyesine gerilerken, işsizlik oranı son 20 yılın en düşük seviyesinden yükseldi. Aynı zamanda, Almanya, gelişen piyasalara ihtracatı ve iç talebi dolayısıyla, Euro Bölgesi krizini diğer ortaklarına göre daha az hissediyor.

Frankfurt'ta Barclays Plc kıdemli Avrupa ekonomisti Thomas Harjes, "Bugünkü veriler felaket ve çok kötü haber" dedi ve "Euro Bölgesi'nin kalan kısmındaki büyük sorunlar Almanya'ya ve onun istihdam piyasasına da yansıyor. Önümüzdeki çeyreklerde, ekonomik görünüm oldukça belirsiz" şeklinde görüş bildirdi.

Euro veri sonrası dolar karşısında değer kaybetti ve Frankfurt saati ile 12:16'da 1.2783 dolara geriledi. Avrupa hisse senetleri, ABD Başkanlık seçimleri öncesi, son dört günde üçüncü kez yükseldi. ABD endeks vadelileri ve Asya hisse senetleri de yükseldi.

İlgili makale için tıklayınız...