Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Başkanlık seçimlerinin ABD'deki güç dengelerini aynı hâlinde bırakmasıyla yüzde 7.9'larda seyreden işsizlik oranına sahip olan ABD ekonomisine destek verme görevi sadece Fed'e kaldı.

"Eğer teşvik olacaksa bunun Fed'den geleceğini" söyleyen IHS Global Insight'ın finansal ekonomi direktörü Paul Edelstein, "Fed ortalıktaki tek seçenek" dedi.

Edelstein, ABD Başkanı Barack Obama Demokratların kontrolündeki Senato ve Cumhuriyetçiler'in kontrolündeki Temsilciler Meclisi liderleriyle gelir artışı ve harcama kesintilerini görüşürken mali desteklerin büyük ihtimalle gündemde olmadığını söyledi. JP Morgan Chase & Co. ve Pierpont Securities LLC'nin ekonomistleri, bu durumun Fed'i büyümeyi desteklemek zorunda bırakarak, üçüncü tur parasal genişlemenin önümüzdeki yıla uzanması ve 1 trilyon dolara tırmanmasına neden olabileceğini belirtti.

Obama'nın yeniden başkan olmasının, merkez bankasının San Francisco Fed Başkanı John Williams'ın bu hafta 600 milyar doları aşabileceğini söylediği tahvil alımlarını sürdüreceği spekülasyonlarını artırması üzerine ABD Hazine tahvilleri yükseldi ve 10 yıllık tahvil faizi son 5 ayın en sert düşüşünü kaydetti. Cumhuriyetçi başkan adayı Mitt Romney Fed2in politikalarını eleştirerek, Ocak 2014'te Fed Başkanı Ben Bernanke'yi yeniden aynı göreve atamayacağını söylemişti.