KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de ihracat Ekim'de beklentinin üzerinde büyüyerek, sanayi üretiminin son 5 ayın en hızlı artışını kaydettiği dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki toparlanma sinyallerini güçlendirdi.

Çin'in ihracatı Ekim'de yıllık bazda yüzde 11.6 artış kaydederek, yüzde 10 kazanç beklentisini aştı. Çin'de ihracat Eylül'de yüzde 9.9 büyümüştü. Ülkede ithalat ise yüzde 2.4 kazançla bir önceki ay ile aynı oranda büyümeye işaret etti. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin dış ticaret fazlası böylelikle 32 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Pekin'de geçtiğimiz hafta başlayan liderlik değişim sürecine, geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde başlayan yavaşlamanın sonlanarak, büyümenin yeniden toparlanması eşlik edebilir.

Sanayi üretimi, sabit getirili varlık yatırımı ve perakende satışlar Ekim'de artış kaydederek, ekonomik büyümenin Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun son başkanlık yılında hedeflediği yüzde 7.5 oranını aşabileceğinin sinyalini verdi.

Bank of America Corp.'un baş Çin ekonomisti Lu Ting, "Siyasi değişimin neredeyse tamamlamak üzere olmasıyla, politika yapıcılar ilgilerini ekonomik büyümede ve finansal piyasalarda istikrarı sağlamaya çevirdi" dedi ve küresel büyümenin 2013'te durağan seyrini devam ettireceğini öngördü. Ancak Lu, özellikle Euro Bölgesi'ndeki kuyruk risklerin büyük oranda azaldığına dikkat çekti.

İlgili makale için tıklayınız...

Advertisement