Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin para birimi yuan, ihracatın son beş ayın en hızlı artışını göstermesi ve merkez bankasının referans kuru artırmasının etkisi ile son altı haftanın en hızlı artışını gerçekleştirdi.

Yuan son 19 yılın en yüksek seviyesine çıktı ve merkez bankasının kurun dalgalanmasına izin verdiği bandın üst sınırına yaklaştı. Çin'de ihracat Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.6 arttı ve 32 milyar dolarlık dış ticaret fazlası Ocak 2009'dan bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor. Çin'de hisse senedi regülatörü, yabancıların iç piyasalarda hisse senedi ve tahvil alım kotalarını artırdı.

Singapur'da Westpac Banking Corp. Döviz stratejisti Jonathan Cavenagh, "Yetkililer muhtemelen, ihracattaki artıştan dolayı kendilerini rahat hissediyor" dedi ve "Yabancılaın işlem kotalarının artırılması yerel para birimine talebi artıracak . Birçok şey yuana bugün destek sağladı" şeklinde yorumda bulundu.

Yuan dolar karşısında yüzde 0.26 ile 28 Eylül'den bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi ve Şanghay saati ile 11:30'da 6.2291 seviyesine çıktı. Bu seviye, merkez bankasının referans kurunun yüzde 1 üzerinde ve kurun dalgalanmasına izin verilen en üst seviyede. Çin Merkez Bankası ayrıca, referans kuru yüzde 0.15 artırarak 6.2920 seviyesine çıkardı. Bu 15 Ekim'den bu yana en hızlı artışı işaret ediyor.

Bloomberg'inde derlediğine göre, Hong Kong'daki offshore piyasada, yuan dolar karşısında yüzde 0.1 yükselişle 6.2265'e çıkarak rekor seviyeye ulaştı. Oniki aylık teslimatsız forwardlar yüzde 0.18 yükselişle 6.3350 seviyesine çıktı. Bu seviye ile onshore spot kurlar arasında yüzde 1.7 iskonto var.

İlgili makale için tıklayınız...