KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:50'de güncellendi)

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin'de yeniyıl tatili döneminde perakende satışlardaki artışın yavaşladığını gösteren veri sonrası Çin hisselerine ve metal fiyatlarındaki düşüşlerden dolayı madencilik şirketlerine gelen satışlarla, son bir haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Çinli ayakkabı üreticisi Daphne International Holdings Ltd., Hong Kong'daki işlemlerde, son beş haftanın en hızlı kaybını yaşadı ve tüketici hisselerine gelen satışlara öncülük etti. Çelik üreticisi OAO Severstal Moskova'daki işlemlerde son dört günde ilk kez değer kaybetti ve Çinli altın üreticisi Zhaojin Mining Industry Co., Hong Kong'daki işlemlerde 31 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine indi. Impala Platinum Holdings Ltd., Johannesburg'daki işlemlerde yüzde 3.1 düşerken, Gold Fields Ltd. yüzde 2.7'lik bir kayıp yaşadı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 düşerek, Londra saati ile 10:59'da 1,063.46 puana indi ve dört gün süren yükselişini tersine çevirdi. Endeksin son 30 gündeki volatilitesi 6.357 ile 1997'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Londra Metal Borsası Endeksi yüzde 0.1 ile son dört günde ilk düşüşünü yaptı. Çin'de yeniyıl tatili dönemi perakende satışları son dört yılın en yavaş artışını gösterdi.

Bangkok'da Finansia Syrus Securities Pcl araştırma müdürü Jitra Amornthum, "Çin'de ekonomik toparlanma zayıf kalmaya devam ediyor," dedi ve "Zayıf Japon yeninin, özellikle Güney Kore'de olmak üzere, bölgedeki ihracatçı şirketler üzerinde olumsuz etkisi olacak," değerlendirmesinde bulundu.

Güney Kore para birimi won dolar karşısında, G20 toplantısının ardından yendeki düşüşle birlikte, Güney Kore'nin ihracatı desteklemek için para birimini zayıflatma yönünde harekete geçebileceği endişesi ile son bir haftada ilk kez değer kaybetti.

G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, 16 Şubat'ta Moskova'da sona eren toplantıda, Japonya'ya işaret etmeksizin, "kurlarda rekabetçi amaçlar için hedefleme yapmayacakları" taahhüdünde bulundu. Yen dolar karşısında son üç ayda, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin teşvik politikalarına tepki olarak, yüzde 14 değer kaybetti.

(15:50'de güncellendi)

Advertisement