Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'a yapılması planlanan nükleer santralle ilgili, ''Bugün Çin'de bir heyetimiz bulunuyor. Başka ülkelerde de var. Oradan buraya gelen heyetler de var. 4 ülke arasından, Kanada şu anda bu yarışta biraz daha geride kaldı'' dedi.

Bakan Yıldız, A Haber'de katıldığı bir televizyon programında soruları yanıtladı. Sinop'a yapılması planlanan ikinci nükleer santral projesiyle ilgili son durumun ne olduğunun sorulması üzerine Yıldız, şu bilgileri verdi:

''Daha önce bir ülkenin daha önde olduğunu belirtmiştim. Bu açıklamalarımızdan sonra diğer ülke ve firmalar daha da hızlandı ve rekabete katıldı. Bu ülkemizin çıkarına olan bir şey. Bugün Çin'de bir heyetimiz bulunuyor. Başka ülkelerde de var. Oradan buraya gelen heyetler de var. 4 ülke arasından, Kanada şu anda bu yarışta biraz daha geride kaldı. Hazine garantisiyle alakalı bizim şart koştuğumuz 'Türkiye artık eski Türkiye değil, Türkiye artık gelişen bir ekonomiye sahip ve Türkiye büyüdü. O yüzden hazine garantisi bu tür projelere vermiyor' dediğimiz zaman, onlar tereddüt etti. Tereddütleri Türkiye'den değil, kendi finansman yapılarından kaynaklanıyor. O yüzden yarışın gerisinde kaldılar.

Japonya, Güney Kore ve Çin'de birinin diğerinden önde olduğu durumlar var. Ama bu durum ay ay değişiyor. Bir ay Güney Kore, bir ay Japonya önde olabiliyor. Rekabetin doyum noktasına ulaştığı an biz sonucu açıklayacağız. Bunu biz de en kısa zamanda açıklamak istiyoruz. Çünkü Türkiye Fukuşima ile kaybettiği zamanı mutlaka telafi etmek zorunda. Kararımızı yaza girmeden vereceğiz.''

Ege ve Akdeniz'de petrol ve doğalgaz aramalarıyla ilgili diğer soru üzerine ise Bakan Yıldız, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ndeki seçimin sonuçlarının enerjiyle ilgili daha barışçıl cümleler kullanan yapıya dönüşmesini ümit ettiklerini dile getirdi.

Tarafların tabanda değil, tavanda yani çözümlerde buluşması gerektiğini ifade eden Yıldız, ''Bu sağlanırsa o zaman enerji sektörü bir gerginliğin gerekçesi ve amacı değil, barışın gerekçesi ve amacı olur. Bu da dünyaya örnek olur. Tartışmalı alanlar TPAO'nun Kuzey'de değil daha çok Güney'de arama yaptığı alanlar. Biz hiçbir zaman gerginliğin tarafı olmadık. Ama gerek halkımızın gerekse KKTC'nin çıkarlarını ön planda tuttuk. Biz yine gerginliğin tarafı olmayacağız. Yakın vadede Ege'de petrol ve doğalgaz arama gibi bir planımız yok. Bazı ülkelerin de Ege'de arama yapma gibi bir durumu gündemlerinde tutmaları doğru değil'' diye konuştu.

AA