Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Mısır Bankalar Federasyonu Başkanı ve United Bank Direktörü Muhammed Aşmavi, ''Türkiye, Arapların Avrupa'ya açılan kapısıdır'' dedi.

2. Türk-Arap Bankacılık ve Finans Forumu'na katılan Aşmavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin işbirliği çağrılarının stratejik bir bakışın sonucu olduğunu söyledi.

Mısırlı yatırımcıların Avrupa pazarlarına ulaşmak istemeleri durumunda Türkiye'de yatırım yapmaları gerektiğini söyleyen Aşmavi, ''Türkiye, üretim ve sağlık hizmetleri alanında Avrupa standartlarının üstündedir ve Arapların Avrupa'ya açılan kapısıdır'' diye konuştu.

Mısır ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Aşmavi, Mısır'da bankacılık sektörünün krizi yönetmeyi başardığını ve ulusal ekonomiye destek olduğunu belirtti.

Yakın gelecekte ekonominin atağa geçeceğini savunan Aşmavi, Mısır'ın İslami tahvil ihracıyla ilgili bir kanun taslağı üzerinde çalıştığını ifade etti.

Aşmavi, tahvil ihracının, yerli ve yabancı yatırımcıları çekerek ulusal ekonomiyi canlandırma açısından önemli olduğunu vurguladı.

-Ekonominin iyi olması, siyasette yaşanan bazı sıkıntıların da üzerini örtebilir''-

Arap Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ahmed Yusuf Abdulmalik de, ''Ekonominin iyi olması, siyasette yaşanan bazı sıkıntıların da üzerini örtebilir'' dedi.

Abdulmalik, Arap coğrafyasının içinde bulunduğu mevcut durumda yatırımlara aç olduğunu ifade ederek, Arap ülkeleri için Türkiye'nin iyi bir ortak olduğunu belirtti.

Mısır ve Tunus gibi devrimlerin merkezindeki ülkelerin ekonomik ve siyasi alanda Türkiye'nin tecrübelerinden istifade ettiğini hatırlatan Abdulmalik, Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelerde bankacılık sektörünün değişimlerden çok fazla etkilenmediğini, özellikle Mısır ve Tunus'ta devrim sırasında bankaların normal bir şekilde işleyişine devam ettiğini kaydetti.

Devrimin patlak verdiği ülkelerdeki en önemli sorunun turizm sektöründeki durgunluk olduğunu vurgulayan Abdulmalik, Mısır ve Tunus'un 2 yıl boyunca karşılaştığı zararı, önümüzdeki yıllarda yapacağı yeni projelerle telafi etmesini ve turizmin canlanmasını ümit ettiğini dile getirdi.

''Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Türk - Arap Bankacılık ve Finans Forumu'nun geçen yılki oturumunda değindiği mevzuat, vergiler ve İslami Bankalar gibi birçok konu, onun tavsiyeleri doğrultusunda çözüme kavuştu'' diyen Abdulmalik sözlerini şöyle tamamladı:

''Bu yıl ve geçen yıl düzenlenen forumlar, Türkiye ile doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Türk hükümeti ve Türkiye Merkez Bankası'nın bu girişimi, Türk ve Arap Bankaları'nın ilişkilerini aktifleştirdi. Bu da rakamlara yansıdı, ihracatta büyük bir sıçrama yaşandı.''

AA