Yurtiçi piyasalarda "dış açık" sarsıntısı
Yurtiçi piyasalar, dış ticaret açığının 10.3 milyar dolar ile beklenenin oldukça üzerinde gelmesinden olumsuz etkileniyor
Yurtdışı piyasalar yurtiçi piyasaları sarsmaya başladı ancak en büyük sarsıntı bugün dış ticaret açığının Nisan ayında % 55.1 artışla 10.3 milyar $ a yükselmesiyle geldi. Dış ticaretin beklentilerden bu kadar yüksek gelmesinin sebebi 20 milyar dolar civarı olan ithalatın 23 milyar dolara yakın gerçekleşmiş olması. Altın ithalatı 2.6 milyar dolar ile oldukça yüksek, altın ithalatımız önceki dönemde aylık bazda ortalama 500 milyon-1 milyar dolar civarındayken, bu ay 2 milyar dolar kadar fazla bir gerçekleşme söz konusu. Kurumlar bu çerçevede cari açık rakamlarını da yukarı yönlü revize ettiler. Garanti Yatırım 5.7 milyar dolar olarak öngördüğü Nisan ayı cari açık beklentisini 7.8 milyar dolara yükseltti.
Moody’s not artışıyla % 4.60’lara kadar gerileyen gösterge tahvil “% 6’nın altı” ritüelini de kırarak % 6.08’e yükseldi. Dünkü MB haftalık repo ihalesinde 8.5 milyar TL olarak açılan ihaleye 18 milyar TL teklif gelmesiyle, likidite ihtiyacı tahvildeki yukarı seyre destek oldu. Gelişen ülke kurları arasında enflasyon endişesi en düşük seviyelerde olan Türkiye 10 yıllıkları da yerinde duramadı ve % 6.84’lere kadar geldi
Dolar/TL 1.88’e yaklaşma çabasını, beklentilerin bir hayli altında gerçekleşmesiyle, 1.88’in üzerine taşıdı. 2.15’i aşar mı? 2.20’lere gelirse MB ne yapar? sorularına maruz kalan sepet kur ise 2,17’li seviyelerden yukarı yönlü hareketine başlamış oldu. 2012 başında MB TL’deki değer kaybını, TL miktarını ayarlayarak gecelik faizleri yukarı itmeye başlayarak üstesinden gelmişti. Bu durum TL için olumlu ancak kısa vadeli faizler için bir miktar olumsuz bir tablo çizmişti.
Yaşanan tüm bu gelişmelere endeks de tepkisiz kalamadı. Bir yandan banka karlılıklarının sorgulandığı dönemde, aşırı alım seviyesine gelen BIST 100 Endeksi, dış ticaret verisi sonrası 86 bin seviyesine gevşedi. Geçtiğimiz dönemde Avrupa’ya olan ihracatımız düştü diye sevinirken, Nisan ayında Avrupa’ya olan ihracatın %2.8 artarak 4.93 milyar $’a yükselmesi derinlerde yatan problemleri hatırlattı. En fazla ihracat yapılan ülke, kemer sıkma konusunda direten Almanya’ya oldu.
Haftaya enflasyon verisi gelecek. Mayıs ayında beklenti % 0.45. Rakam bu şekilde gerçekleşirse yıllık bazda enflasyonun % 6.1’den % 6.8‘e gelmesi bekleniyor. Bakalım kurdaki hareketliliğin enflasyon üzerine olumsuz etkisi, düşük petrol ve gıda fiyatlarının olumlu etkileriyle kompanse edilebilecek mi?
Ayşe İyigündoğdu
BloombergHT Araştırma Bölümü
aiyigundogdu@bloomberg.net