Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:41'de güncellendi)

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de beklenenden iyi gelen ihracatın güveni desteklemesiyle gelişen piyasalar endeksi 3 haftanın en yükseğine çıktı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.2 artışla Londra saati ile 13:06'da 967.44 puana yükselerek 15 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Çin'in en büyük kargo hattı China Cosco Holdings Co. Hong Kong işlemlerinde Mart'tan bu yana en yükseğe çıktı. Potas üreticisi OAO Uralkali Moskova'da yüzde 7 yükseldi. Rusya, Fed'in gelecek hafta teşvik tedbirlerini azaltmaya başlama kararı alabileceği toplantısı öncesi iyileşen yatırımcı beklentilerine dayanarak, euro cinsinden ilk tahvil ihracına ve dolar cinsinden gösterge tahvil satışına hazırlanıyor.

Çin'de dün açıklanan verilere göre ihracatın geçtiğimzi ayda yüzde 7.2 yükselerek Bloomberg anketine katılan yüzde 5.5 artış beklentisini aşması sonrasında, endekste gerileyen bir hisse başına dört hisse değer kazandı. Rusya'da satışlar, beklenenden az yükselen ABD tarım dışı istihdam verisinin Fed'in teşvikleri azaltma potansiyelini azaltmasının ardından gerçekleşti.

"Çin'de ihracat rakamları oldukça iyi haber, oldukça rahatlatıcı çünkü şimdiye kadar sadece Çin için değil, bütün gelişen piyasalar için asıl endişe büyüme olarak görülüyor. Ben şu anda bütün gelişen piyasalarda büyüme görünümü hakkında biraz daha iyi hissediyorum" yorumunu yaptı.

Bloomberg tarafından takip edilen 24 gelişen piyasa para biriminin tamamı bugün dolar karşısında güçlenirken, Malezya ringiti yüzde 1.1 artışla 25 Haziran'dan bu yana en büyük sıçramayı gerçekleştirerek bu güçlenmelere öncülük etti.

(16:41'de güncellendi)