Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

BIST Başkanı İbrahim Turhan ve NASDAQ Başkan Yardımcısı Lars Ottersgård yeni yapılan anlaşma ile ilgili BloombergHT'nin sorularını yanıtladı.

NASDAQ OMX ile yapılan işbirliğinin en önemli unsurunun teknoloji olduğunu belirten BIST Başkanı Turhan dünyada 37 ülkenin NASDAQ teknolojisinden faydalandığını ve anlaşma ile birlikte aracı kurumlarını sunucularını BIST'te tutulabileceğini açıkladı.

Borsa İstanbul'dan yaklaşık 60 personelin 6-9 ay teknoloji eğitimi alacağını belirten Turhan, böylece bölgedeki 25 ülkede NASDAQ OMX ile birlikte hareket edileceğini ve bunun NASDAQ'ın hisse alımı sermaye piyasasının kredibilitesine olumlu yansıyacağını söyledi.

Turhan NASDAQ dışında da başka borsalarla da ortaklık kurulacağını ve 20 kadar kuruluşla stratejik ortaklık için temas halinde olduklarını belirtti. Türev piyasalarıyla ilgili çok büyük bir piyasayla görüşme yaptıklarını söyleyen Turhan, türev konusunda yapılacak anlaşmanın BIST'in işlem hacmine ciddi katkı yapacağını ifade etti.

Öte yandan Ottersgård ise Türkiye'nin ve bölgesinin en heyecanlı piyasalardan biri olduğunu ve Türkiye ve BIST'in bölgedeki küçük piyasalara yardım eli uzatarak erişim için öncü olabileceğini açıkladı.

Türkiye'nin büyük yatırımcıların radarında yer aldığını söyleyen Ottersgård, uluslararası anlamda da Türkiye'nin çok önemli bir ülke olduğunu belirtti ve risk yönetiminin altını çizdi. BIST ile NASDAQ arasında çok derin ve çok köklü bir işbirliği olacağını açıklayan NASDAQ Başkan Yardımcısı, BIST ile sadece teknoloji değil, kapsamlı bir işbirliği yapacaklarını belirtti. Bütün bölgeye teknolojiyi sunacaklarını açıklayan Ottersgård, Borsa İstanbul'un bölgedeki teknolojik ortağı olmasıyla portföylerindeki bütün teknolojileri ulaştıracaklarını ifade etti.