Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Doların bu seviyesini kimse kalıcı olarak görmesin, bu seviye geçicidir. Türkiye mutlaka, inşallah en kısa sürede kendi dengesini bulacaktır" dedi.

Işık, AK Parti Bursa İl Başkanlığı ziyaretinde yaptığı konuşmada, döviz kurları konusunda dış konjonktürün çok belirleyici olduğuna dikkati çekerek, Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) tahvil alımı noktasındaki politikasının sadece Türkiye'yi değil, gelişen piyasalardaki para birimlerini de etkilediğini söyledi.

Arjantin'den Brezilya'ya, Hindistan'a kadar pek çok para biriminin bu süreçten etkilendiğini anlatan Işık, şöyle devam etti:

"Türkiye'deki maalesef siyasi istikrara yönelik sorumsuz açıklamaların da siyasi istikrara yönelik endişelerin de belki bu dış etkinin biraz daha TL'nin değer kaybını artırdığını düşünüyoruz ama bunlar kesinlikle geçicidir. Doların bu seviyesini kimse kalıcı olarak görmesin, bu seviye geçicidir. Türkiye mutlaka, inşallah en kısa sürede kendi dengesini bulacaktır. O dengeyle üretimimiz de ihracatımız da istihdamımız da artarak inşallah yolumuza devam edeceğiz."

- "Türkiye'de yerli otomobil üretmek istiyoruz"

Işık, görevini devraldığında otomotiv test merkezinin bir an önce hayata geçirilmesi konusunda talimatı olduğuna da değinerek, Bursa'da bu talimatın gereğinin hangi noktada olduğunu görmeyi arzu ettiğini bildirdi.

Merkezle ilgili altyapıya sahip olduklarına işaret eden Işık, şöyle konuştu:

"Türkiye'de yerli otomobil üretmek istiyoruz. Otomotiv test merkezi şu anda Türkiye'nin kendi yapmadığı, yurt dışına ciddi Döviz ödeyerek yaptırdığı işleri yapacak bir merkez. Bu sürecin hızlandırılması konusunda Türk Standardları Enstitüsü (TSE) yetkilileri, Bursa Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanımız ile bir değerlendirme yapmıştık. Bugün de bununla ilgili önemli bir çalışma daha yürüttük. Amacımız; bu otomotiv test merkezinin en kısa zamanda hayata geçmesini sağlamak."

Bursa'yı sadece "üretim üssü" değil, "Ar-Ge ve üretim üssü" haline getirmek ve bu konudaki çalışmalara destek vermenin, öncelikli hedefleri arasında geldiğini anlatan Işık, Bursa'da 22 özel Ar-Ge merkezi bulunduğunu ancak bu kente en az 50 merkezin yakışacağını sözlerine ekledi.

AA