Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın küresel piyasalarda kaosa neden olan ve Euro Bölgesi'ni yıkmakla tehdit eden uluslararası kurtarma planından sonra toparlanmaya başladı.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, Piraeus Bank SA dünkü ihalede 500 milyon euroluk (697 milyon dolar) tahvil satarak, 2009'dan beri ilk halka açık tahvil satışı gerçekleştiren Yunan bankası oldu. Aynı zamanda Altyapı Bakanı Michalis Chrisochoides, ülke mali yapısını yeniden yapılandırmak isterken, Mayıs'tan önce son dört senenin ilk tahvil satışını gerçekleştirebileceğini açıkladı.

"Piraeus'un bu satışı bir sene önce gerçekleştirebileceğini düşünmüyordum ama şimdi çevre ekonomilerdeki durum bayağı bir iyileşince bu sağlandı," diyen Frankfurt merkezli Deka Investment GmbH'nin yetkilisi Volker Marnet-Islinger, "Yüksek faizli tahviller için bayağı bir sipariş defteri görüyoruz," şeklinde görüş bildirdi.

Yunanistan'ın yeni kazanmaya başladığı güven Bölge'nin tamamına yansıyor. Euro Bölgesi'nin en büyük krizinden toparlanması ivme kazandıkça, Yunanistan'dan İrlanda'ya kadar birçok çevre ekonomisinde ülke tahvil faizleri 2010'dan beri en düşük seviyelere geriledi. Yunanistan tahvilleri bu sene 17 Mart'a kadar yüzde 18 yükselerek, Bloomberg Dünya Tahvilleri endeksleri tarafından izlenen 15 Euro Bölgesi tahvil piyasası arasında en iyi performansı sergiledi. Portekiz tahvilleri yüzde 10, İspanya tahvilleri ise yüzde 5.3 getiri sağladı.