Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, toparlanmaya yönelik, Ukrayna'da meydana gelen gelişmeleri de içeren anlaşmazlıklardan kaynaklanan risklerin arttığını söyledi.

Draghi, AMB'nin bugün Frankfurt'ta temel faizleri değiştirmeme kararı aldığı toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında, "Artan jeopolitik riskler ile birlikte gelişen piyasa ekonomilerinde ve küresel finans piyasalarındaki gelişmeler, ekonomik koşulları negatif etkileme potansiyeli taşıyabilir," dedi ve "Enflasyon bekleyişlerini orta ila uzun vadede kuvvetli bir şekilde çıpalama konusunda güçlü bir kararlıklık taşıyoruz" şeklinde konuştu.

18 üye ülkeden oluşan Euro Bölgesi'nde ekonomik toparlanmanın karşı karşıya bulunduğu zorluklar, İtalya'nın tekrar resesyona girmesi, Rusya ve ABD ve müttefikleri arasındaki anlaşmazlığın Soğuk Savaş'tan bu yana en kötü halini almasının ardından yoğunlaşıyor. Draghi geçmişte, enflasyon görünümünü tehlikeye sokan ekonomiye yönelik dış şokşaın, daha geniş tabanlı bir varlık alımları ya da parasal genşlemeyi tetikleyebileceğini söyledi.

Draghi, "Yönetim Konseyi, orta vadeli enflasyon görünümümüz değişirse, varlığa dayalı menkul kıymet alımları gibi, parasal genişleme (QE) gibi olağan dışı politika tedbirlerinin kullanılmasına yönelik taahhüdü konusunda görüş birliği içinde," dedi ve "Artan jeopolitik risklerin olası yansımalarını ve kurlrdaki gelişmeleri yakından izleyeceğiz" şeklinde konuştu.

Euro dolar karşısında zayıfladı ve düne göre yüzde 0.1 değer kaybederek, Londra saati ile 14:15'te 1.3373 dolar seviyesine geldi.

Rusya Yaptırımları

Rusya, Ukrayna'daki anlaşmazlık yüzünde kendisine karşı uygulamaya koyulan yaptırımlara misillemede bulundu ve bugün, ABD ve Avrupa'dan ithal edilen bir dizi gıda ürününe ithalat yasağı getirdi. Bu kısıtlamalar, Rusya'ya yaptırım uygulayan ya da bu yaptırımları destekleyen ülkeleri hedefliyor ve Kanada, Avustralya ve Norveç'i de içeriyor.

Draghi, "Bugün dünyaya baktığınızda, şüphesiz, tüm dünyada jeopolitik risklerin artmakta olduğunu göreceksiniz: Rusya ile Ukrayna arasında, Irak, Gazze, Suriye ve Libya'da kriz var," dedi ve "Ukrayna ve Rusya'daki durum gibi, bunlaran bazıları, Euro Bölgesi üzerinde, dünyanın diğer kısımlarına nazaran daha fazla etkisi olacak" şeklinde konuştu.

halen, Draghi, ayrıca, ilk bakışta, Euro Bölgesi ile Ukrayna ve Rusya arasındaki bağlantıların "çok sınırlı" bir yapıda olduğunu söyledi ve "Bu krizlerin başlangıç safhasında etkilerini değerlendirmek güç" yorumunda bulundu.

İvme Azalıyor

AMB Başkanı, "zayıf, kırılgan" bir toparlanmayı işaret ederek, son ekonomik verilerin hayalkırıklığı yarattığını söyledi. Para Bloku'nun üçüncü en büyük ekonomisi İtalya beklenmedik bir şekilde tekrar resesyona girerken, birliğin en büyük ekonomisi Almanya'da fabrika siparişleri, Ekonomi Bakanlığı'nın görünümün bozulmasında jeopolitik tansiyonları işaret etmesi ile birlikte, Haziran ayında 2011'den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Draghi, "Eğer son iki ya da üç aydaki verilerde bir işaret aranmak istenirse, büyüme ivmesinde bir yavaşlama gösterilebilir," dedi ve Reformları uygulayan ülkelerin bunu yapmayanlara göre daha iyi, çok daha iyi performans gösterdikleri oldukça açık" şeklinde konuştu.

Draghi, yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi'nin, düzensiz de olsa, ılımlı bir toparlanma içinde olduğunu söyledi. Bölgede enflasyon geçen ay yüzde 0.4 ile yaklaşık beş yılın en düşük düzeyindeydi. AMB!nin enflasyon hedefi yüzde 2'nin hemen altı.

AMB Başkanı, TLTRO olarak bilinen hedefli uzun vadeli kredi programının gelecek ay başlayacağını işaret etti. Başkan, bazı hesaplamaların, bankalar tarafından alınacak ve kredi genişlemesi yoluyla reel ekonomiye aktarılacağı düşünülen tutarın 850 milyar euro (1.1 trilyon dolar) olacağını işaret ettiğini belirtti.

Draghi, "Bu durumda, bu uygulama yalnızca para politikası duruşumuzu iyileştirmekle kalmayacak, aynı zamanda, ileriye dönük rehberliğimizi de teyit edecek" dedi ve "Önemli ölçüde bir yükselme bekliyoruz" görüşünü savundu.