Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nikel, dünyanın en büyük sanayi metal tüketicisi Çin’in ekonomik büyümeyi desteklemek için yeni önlemler alacağı söylentileri ile dört gün içinde 3. kez yükselirken, Endonezya işlenmemiş metalin ihracatına yönelik koyduğu yasağa bağlı kaldı.

Üç ay vadeli nikel kontratları Londra Metal Borsası’nda yüzde 0.7 kadar yükselerek metrik ton başına 18,697 dolar oldu ve Tokyo saati ile 11:13’te 18,650 dolardan alıcı buldu. Nikel fiyatları bu yıl yüzde 34 artarak LME’de işlem gören 6 ana metal arasındaki en büyük yükselişi kaydetti.

Barclays Plc, dün People’s Bank of China’nın toplam finansmanının 2008’den bu yana en düşük seviyeye gerilediğini açıklamasının ardından Çin’de 2014 sona ermeden iki faiz oranı düşüşü olacağı tahmininde bulunuyor. Australia & New Zeland Banking Group Ltd., bankaların sermaye yeterliliğinde yapılacak bir düşüşün yüksek ihtimal olduğu açıklamasında bulundu.

Tokyo’da bulunan Nihon Unicom Inc. araştırma genel müdürü Hiroyuki Kikukawa, “Yatırımcılar, Çin hükümetinin 2014 yılı için yüzde 7.5 oranında büyüme hedefini yakalamak için yeni önlemler alacağı tahminde bulunuyor. Nikel, Endonezya’daki yeni hükümet ile destek bulmuştu. Endonezya işlenmemiş maden ihracatı yasağını sürdüreceğini yineledi” yorumunda bulundu.

Bakır, yüzde 0.1 değer kaybederek Londra’da ton başına 6,877 dolar oldu. Aralık vadeli bakır kontratları New York’ta büyük bir değişiklik göstermeyerek pound başına 3.1315 dolar seviyesinde seyrediyor. Ekim vadeli bakır kontratları Shanghai Vadeli İşlemler Borsası’nda yüzde 0.7 düşerek ton başına 48,940 yuan (7,952 dolar) oldu.

LME’de çinko dün yüzde 2 değer kaybederek 12 Haziran’dan bu yana en büyük kaybı kaydetmesinin ardından bugün yatay seyrederek ton başına 2,283.75 dolar seviyesine geldi. Alüminyum ve kurşun yatay seyrederken, kalay işlem görmedi.