Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani, ülkesinin nükleer programdaki muğlaklıkları gidermek adına Birleşmiş Milletler (BM) ile işbirliği fikrine sıcak baktığını belirtti.

İran resmi haber ajansının haberine göre, Ruhani bugün Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Başkanı Yukiyo Amano ile Tahran'da ilk kez bir araya geldi. Dün başkente gelen Amano, İran'ın nükleer programının Batılı devletlerce şüpheyle yaklaşılan noktalarını gidermek için üst düzey yetkililerle görüştü.

IAEA, Kasım ayında varılan anlaşma ile birlikte İran'ın nükleer tesislerine daha fazla erişim sağlayabiliyor. 6 büyük devlet ile yapılan ve İran'ın nükleer faaliyetlerini kısıtlamasını öngören anlaşma karşılığında İran'a uygulanan yaptırımlarda indirime gidilmişti. Anlaşma, İranlı ve Çin, Fransa, Rusya, İngiltere, ABD ile Almanyalı diplomatlar arasında geçen ay nihai bir mutabakata varılamaması üzerine, 24 Kasım'a kadar uzatılmıştı.

Fars haber ajansının aktardığına göre Amano ile görüşmesinde Ruhani " muğlaklıkları gidermek için işbirliği yapma konusuna sıcak bakıyoruz. Eğer sorunu çözmek ve bir anlaşmaya varma noktasında ciddi bir irade varsa, IAEA ile bir yıl dolmadan bazı sonuçlar alınabilir. İran en kısa zamanda sorunu çözmek için kararlıdır" şeklinde konuştu.

IAEA müfettişleri İran'ın daha önceki nükleer deneylerinde askeri bir yön olduğu noktasındaki şüpheleri gidermeye çalışıyor. İran nükleer silah üretme çabası içinde olduğu iddialarını reddetmekle beraber, IAEA'nın değerlendirdiği delillerin de sahte olduğunu belirtiyor. Amano Tahran'ı en son BM'nin nükleer denetçisi ile İran arasında anlaşmanın imzalandığı Kasım ayında ziyaret etmişti.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif geçen hafta belirlenen takvimin sonuna kadar kapsamlı bir anlaşmaya varılmasının güç olduğunu ifade etmişti. Bu tahminin haklı çıkması halinde, ABD ve diğer devletler ile İran gene karşı karşıya gelecek.