KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:00'te güncellendi)

Altın Londra'da, doların beş yılın en yüksek seviyesi yakınında seyretmesi ve Brent petrolünün son dört yılın en düşük seviyesinde kapanmaya yönlenmesi ile birlikte, yatay bir seyir izledi.

Altın, ABD ekonomisinde güçlenme işaretlerinin doların yükselmesini sağlaması ve Fed'in, varlık alım programını sonlandırmasının ardından, faiz artırımına yaklaşmakta olduğu spekülasyonunu güçlendirmesinin ardından, 2000 yılından bu yana ilk kez iki yıl üst üste düşüş göstermeye yönlendi. Borçlanma maliyetlerinin artması, yatırımcısına genellikle fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının cazibesini azaltıyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş de metale yönelik enflasyondan korunma talebinin azalmasına neden oluyor.

Altın destekli küresel exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dün 0.9 ton düşerek 1,624 tona indi ve Mayıs 2009'dan bu yana en düşük seviyesinde kalmaya devam etti. Brent petrolü Londra'da yüzde 1 kadar düşerek dört yılın en düşük seviyesine yaklaşırken, Bloomberg Dolar Spot Endeksi 2009 yılından bu yana en yüksek seviyesi yakınında kalmaya devam etti.

Hangzhou. Çin'de Yongan Futures Co. analisti Yang Xi, bugünkü bilgilendirme notunda, "Ekonomik temel göstergeler farklı yönde seyrettikçe, buna bağlı olarak para politikaları da farklılaşacak. Bu da doların yükselmesine destek oluyor," dedi ve "Petrol fiyatlarının düşüşünü genişletmesi ve küresel enflasyonun düşük kalması, bu ikisi birlikte, değerli metaller üzerinde aşağı baskı yaratıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.1 yükselerek, Londra saati ile 11:25'te, ons başına 1,165.50 dolara çıktı. Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, ons başına 1,162.80 dolar civarında işlem görüyordu. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sıraada, son 100 günün ortalamasının yüzde 87 üzerindeydi.

Fiziki Alımlar

Precious Metals Insights idari direktörü Philip Klapwijk, altının dolardaki güçlenme ile birlikte, yıl sonunda 1,120 dolara düşebileceğini kaydetti.

Mitsubishi Corp International (Europe) Plc analistleri, bugünkü raporlarında, halen, düşük fiyatların, dünyanın en büyük altın alıcıları Hindistan ve Çin'de fiziki alımları artırabileceğini kaydettiler. Banka, altın fiyatlarının bu çeyrekte ortalama 1,200 dolarda seyretmesini bekliyor.

Londra merkezli broker Marex Spectron'un değerli metaller müdürü David Govett, bilgilendirme notunda, "Pek fazla veri açıklaması yok ve anlamlı bir yön için, yarınki işsizlik başvuruları ve Cuma günkü perakende satışlar verilerini beklemek durumunda kalacağız," dedi ve "Bugün yine doları izliyor ve ona göre işlem yapıyoruz. Altın şu an için taban yapmış görünüyor ve dolar sakin seyrederse, sanırım bir miktar daha kısa pozisyon kapama amaçlı alım gelebilir" şeklinde görüş bildirdi.

ABD darphanesi  U.S. Mint, 6 Kasım'da, "çok güçlü talep" dolayısıyla sikkelerin tükendiğini açıklamasının ardından, American Eagle adlı sikke satışlarına 17 Kasım'da yeniden başlayacak.

HSBC değerli metaller analisti James Steel, dünkü notunda, "Fiyatların daha da düşmesi, bizce, gümüş için daha fazla perakende talep gelmesine neden olabilir ve metal için potansiyel olarak bir destek tabanı sağlayabilir" dedi.

Spot gümüş yüzde 0.5 düşüşle ons başına 15.6414 dolara indi. Platin yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,204.63 dolara çıkarken, palladyum yüzde 0.8 değer kazanarak ons başına 778.44 dolara ulaştı.

(14:00'te güncellendi)

Advertisement