Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya Altın Konseyi, altın talebinin üçüncü çeyrekte, külçe ve sikke altın alımlarınının gerilemesi ve mücevher alımlarındaki düşüş ile birlikte, yaklaşık beş yılın en düşük seviyesine geriledi.

Londra merkezli konsey, bugün yayınladığı raporunda, küresel altın talebinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.5 düşerek, 929.3 ton ile, 2009 yılının son çeyreğinden bu yana en düşük seviyesine gerilediiğini kaydetti. Küresel mücevher tüketimi, aynı dönemde, yüzde 4 düşerken, Hindistan'da talebin yüzde 60 artması, bu ülkenin çeyrek bazda Çin'in üzerinde kalarak dünyanın en büyük altın kullanıcısı olarak kalmasına yardımcı oldu.

Hindistan'ın son çeyrekteki talebi, hükümetin cari işlemler açığını azaltmak amacıyla altın ithalatına kısıtlamalar getirdiği geçen yılın aynı dönemine göre artarken, Çin'de tüketim geçen yıl, düşük fiyatların alımları çekmesi ile birlikte "istisnai" bir seviyedeydi. Altın 2013 yılında yüzde 28 düştü ve bu ay, dolardaki güçlenme ve iyileşen ABD ekonomisinin Fed'i faizleri artırmaya yönelteceği beklentilerinin metale yönelik talebi azaltması ile birlikte dört yılın en düşük seviyesine indi.

Londra'da, Dünya Altın Konseyi piyasa istihbarat müdürü Alistair Hewitt, "ABD ve İngiltere dahil birçok ekonomi iyiye gidiyor ve altın fiyatlarının düştüğünü görüyoruz," dedi ve "Fiyatların düşmesi ile birlikte, Hindistan'da birçok tüketici kendini daha fazla altın alabilir pozisyonda buldu. Genel anlamda mücevher piyasası hakkında oldukça iyimseriz" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın dün Londra'da, yerel saat ile 14:13'te, ons başına 1,165.35 dolar seviyelerinde seyrediyordu ve bu yıl yüzde 3 düştü. Metal üçüncü çeyrekte ortalama 1,282 dolarda kaldı ve bu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.6'lık ve ikinci çeyreğe göre ise yüzde 0.6'lık düşüşü işaret ediyor.

Külçe Alımları

Küresel külçe ve sikke altın alımları, Eylül sonunda biten üç aylık dönemde, yüzde 21 düşerek 245.6 tona indi ve 2009'un son çeyreğinden bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bu alımlar Hindistan'da yüzde 10 ve Çin'de yüzde 30 azaldı.

Tüm dünyada mücevher talebi son çeyrekte 534.2 tona geriledi. Hindistan'ın alımları 182.9 tona çıkarak bugüne kadarki ikinci en büyük çeyrek dönem miktarına çıkarken, Çin'deki alımlar yüzde 39 düştü. Her iki ülke birlikte dünya mücevher tüketiminin yaklaşık yüzde 62'sini gerçekleştiriyor. ABD'de mücevher talebi yaklaşık yüzde 4 arttı.

Hindistan'da toplam tüketim yüzde 39 artışla 225.1 tona çıkarken, Çin tüketimi yüzde 37 gerileyerek 182.7 tona indi. Haziran sonunda biten üç aylık dönemde, Hindistan, Çin'in geçen yıl yıllık bazda dünyanın en büyük altın tüketicisi olmasının ardından, 2012'den bu yana ilk kez, çeyrek bazda en büyük tüketici haline geldi. Hewitt, bu ülkelerin her birinin bu yıl 850 ila 950 ton alım yapacağı tahmininde bulundu.

ETF Varlıkları

Yatırımcılar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, üçüncü çeyrekte, exchange traded fonları (ETF) yoluyla 34.8 ton altın sattı. Geçen yılın aynı döneminde, bu yolla 116.2 ton altın satılmıştı. Bu fonlardaki varlık toplamı 11 Kasım'da 1,624 tona inerek Mayıs 2009'dan bu yana en düşük düzeyine geriledi.

Merkez bankaları, konseye göre, yılın üçüncü üç aylık döneminde, altın rezervlerini 92.8 ton artırdı. Bu tutar geçen yılki miktarın yüzde 8.6 altındaydı, ancak üst üste 15 çeyrektir net alım yapıldığını işaret etti. 2013 yılında 409.3 ton altın alımı yapan ülkeler, bu yıl yaklaşık 335 ton daha alım yaptı ve konsey, bu yılın tümünde toplamın 400 ila 500 tona ulaşabileceği tahmininde bulundu.

Rapora göre, maden üretimi üçüncü çeyrekte yaklaşık yüzde 1 artarak 812 tona çıktı ve üreticiler 15 ton altını dehedge etti. Hurda altın arzı aynı çeyrekte yüzde 25 gerileyerek, 2007'den bu yana en düşük miktar olan 250.5 tona indi ve böylelikle toplam miktar bu yıl şimdiye dek 807.2 ton oldu.

Hewitt, "Yeniden üretim genel arzın önemli bir kısmını kapsıyor," dedi ve "Yeniden üretimin önümüzdeki çeyreklerde, düşük fiyatlardan ve ekonomik ortama yönelik güvenin artmasından dolayı, düşük seviyelerde kalmasını ya da daralmasını bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.