AMB büyüme ve enflasyon tahminlerini düşürdü
-
Avrupa Merkez Bankası büyüme ve enflasyon tahminlerinin aşağı yönlü revize edildiğini bildirdi
Avrupa Merkez Bankası (AMB), kasım ayı aylık bülteninde Euro Bölgesi'ne ilişkin bu yıl, gelecek yıl ve 2016 yılı için büyüme ve enflasyon tahminlerinin aşağı yönlü revize edildiğini bildirdi.
AMB, kasım ayına ilişkin aylık bültenini yayımladı. Bültende yer alan ve "profesyonel tahmincilere" dayandırılan bir anketin sonuçlarına göre, Euro Bölgesi'nin bu yıl, gelecek yıl ve 2016 yılı büyüme ve enflasyon tahminleri aşağı yönlü revize edildi.
Söz konusu anketin sonuçlarını içeren rapora göre, 2014 yılı büyüme beklentisi yüzde 1'den yüzde 0,8'e indirildi. 2015 büyüme beklentisi yüzde 1,5'ten yüzde 1,2'ye düşürülürken, 2016 büyüme beklentisi de yüzde 1,7'den yüzde 1,5'e çekildi.
Raporda, bu yıl için enflasyon beklentisi ise yüzde 0,7'den yüzde 0,5'e indirildi. 2015 yılı enflasyon beklentisi yüzde 1,2'den yüzde 1'e inerken, 2016 yılı enflasyon beklentisi de yüzde 1,5'ten yüzde 1,4'e çekildi. Ayrıca, işsizlik beklentileri kısa vadede stabil kaldı, uzun vadede ise hafif yukarı revize edildi.
Katılımcılar tarafından sağlanan yorumlara göre, büyümeye ilişkin aşağı yönlü revizyonlar 2. çeyrekteki hayal kırıklığı oluşturan büyüme rakamlarının yanı sıra Euro Bölgesi ülkelerindeki düşük iş güveni ve önemli ihracat pazarları için daha kötümser bir durumdan kaynaklandı.
Rapora göre, Ukrayna ve Rusya arasındaki jeopolitik gerginliklerin yanında Orta Doğu'daki gerginlikler de büyüme tahminlerin aşağı yönlü olmasında etkili oldu.
Euro Bölgesi'ni çevreleyen risklerin aşağı yönlü olmaya devam ettiği belirtilen raporda, "Avro Bölgesi'nde büyüme ivmesinin artan jeopolitik risklerle birlikte zayıflaması, özellikle özel yatırım alanında güveni sarsabilir. Buna ek olarak bölge ülkelerindeki yetersiz yapısal reformlar ekonominin görünümünde önemli bir aşağı yönlü risk oluşturuyor" ifadelerine yer veridi.
Raporda, enflasyon tahminlerinin aşağı yönlü revizyonuna ilişkin ise, şu değerlendirmelerde bulunuldu:
"Enflasyonun mevcut düşük seviyesinin dış etkenler ve iç faktörlerin kombinasyonundan kaynaklandığı değerlendirildi. Enflasyondaki beklenen artışın, bir takım gelişmeler tarafından sağlanacağı düşünülüyor. Bunlar özellikle, ılımlı ekonomik büyüme, avronun son dönemde değer kaybetmesi, destekleyici para politikası ve bunun yanı sıra petrol fiyatlarında istikrar hatta hafif bir artış olarak görülebilir."
Raporda ayrıca, orta vadede fiyat gelişmelerinin görünümündeki risklerin, jeopolitik gelişmelerin ve döviz kuru ve enerji fiyatlarındaki gelişmelerin yakından takip edileceği aktarıldı.
AA