Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtia fiyatları, enerji fiyatlarının yükselen arz ile kayıpları genişletmesi ve metallerin yavaşlayan küresel büyümenin talebi düşüreceği endişesi ile 5 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.5 kadar gerileyerek 115.3634 puan ile 13 Temmuz’dan bu yana en düşük seviyeyi gördü ve Singapur saati ile 16:27’de 115.5372 puan oldu. Batı Teksas türü ham petrol (WTI), 30 yıla yakın bir sürenin en uzun süreli haftalık kaybını kaydetmeye hazırlanırken, Brent petrolü rekor uzun süreli düşüş dönemine ilerliyor. Gümüş bir haftanın en zayıf seviyesine gerilerken, bakır Londra’da düşüşü 3. güne taşıdı. Soya fasulyesinden buğdaya tahıllar düşüş gösterdi.

İşlenmemiş materyaller, en az 1991’den bu yana en uzun olan süreli gerileme ile 4. yıllık düşüşü kaydetmeye hazırlanıyor. Söz konusu düşüşte kısmı olarak Fed’in borçlanma maliyetlerini yükseltmeye yaklaşması ve diğer merkez bankalarının büyümeyi desteklemek ek adımlar atması ile birlikte doların güçlenmesinin etkisi mevcut. Uluslararası Yatırımcıların katıldığı Bloomberg Küresel Anketi’ne göre Dünya ekonomisi, Euro Bölgesi ve gelişen piyasaların gerilemesi ve deflasyon riskinin artması ile 2 yılın en kötü durumunda seyrediyor. Ankete bu hafta katılan katılımcıların yüzde 38’i küresel ekonomiyi ‘kötüleşiyor’ şeklinde tanımladı. Söz konusu oran, Temmuz ‘da yapılan bir önceki ankette aynı yönde yorumda bulunanların iki katı seviyesinde ve Avrupa’nın resesyona girdiği Eylül 2012’den bu yana en yüksek seviyede.

Citic Futures Co. stratejistlerinden Hou Jun, “Küresel ekonomi ABD dışında zayıf seyrini sürdürüyor. Para politikalarındaki farklılık dolara destek sağlıyor. Enrji kompleksi arz sorunları ile aşağı yönelirken, sanayi metalleri Çin’deki yavaşlamadan olumsuz etkileniyor” dedi.