Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) 2012’den bu yana ilk kez gerçekleştirdiği faiz indiriminin, politika yapıcıların ülkede batık kredilerin 9 yılın en büyük artışını göstermesine verecekleri yanıt ile devamı gelebilir.

Çin’de batık krediler son çeyrekte yüzde 10 artış göstererek 2005’ten bu yana en büyük yükselişi kaydetti ve emlak sektöründe fiyatların düşmesi ile birlikte ekonominin yavaşlaması geri ödenmeyen borçların daha da artmasına neden olabilir. Yeni konut fiyatları Ekim ayında 70 önemli şehrin 67’sinde gerilerken, konut satışları bir yıl önceye göre ilk on ayında yüzde 10 düşüş gösterdi.

Çin Merkez Bankası (PBOC), liderlerin dünyanın ikinci en büyük ekonomisine destek için çabalarını artırmaları ile birlikte, Temmuz 2012'den bu yana ilk kez gösterge faiz oranlarını geçtiğimiz hafta düşürdü. PBOC'nin internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, bir yıl vadeli mevduat faizi 0.25 yüzde puanı indirilerek yüzde 2.75'e çekilirken, bir yıl vadeli borç verme faizi 0.4 yüzde puanı düşürülerek yüzde 5.6'ya çekildi. PBOC, selektif genişlemenin Çin ekonomisini canlandırmaya yeterli olacağını belirtti. PBOC, para piyasalarına Eylül ayından bu yana 769.5 milyar yuan (126 milyar dolar) enjekte etti.