Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri petrolün kayıpları genişletmesi ile düşüşü 3. güne taşırken, ABD endeks vadelileri geriliyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.3 gerileyerek Tokyo saati ile 09:01’de 140.25 puana indi. Enerji üreticileri, Brent petrolünün arz fazlasıyla birlikte 2014 yılındaki kayıpları yüzde 37’ye genişletmesi ile geçtiğimiz hafta en büyük düşüşleri kaydetti. Batı Teksas türü ham petrol (WTI), bugün Mayıs 2010’dan bu yana ilk kez varil başına 65 doların altına düştü.

CMC Markets Australia baş piyasa analisti Ric Spooner, “Yatırımcılar petrol fiyatlarının önümüzdeki birkaç günde dengelenmesi üzerine odaklanacaklar. Önümüzdeki 24 saat içerisinde dünya genelinde açıklanacak olan imalat PMI verileri kısa vadede emtia piyasalarının yönünü belirleyebilir” dedi.

Çin in imalat sanayi göstergesi, kapanan fabrikaların ekonomideki gerilemeyi derinleştirmesi ile geriledi. Faiz oranlarında iki yıldan bu yana ilk kez indirime giden Çin Merkez Bankası (PBOC) üzerinde para politikasının daha da gevşetilmesine yönelik baskı arttı. Hükümetin hazırladığı Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Kasım’da 50.3’e gerileyerek 8 ayın en düşük seviyesine indi. Bloomberg anketine katılan analistler PMI’ın 50.5 olarak açıklanacağı yönünde tahminde bulunuyordu. PMI, Ekim ayında 50.8 seviyesindeydi. 50’nin üzerindeki sayılar genişlemeye işaret ediyor.

Çin, banka mevduatları için sigorta sistemi getirmeyi planlıyor. Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) internet sitesine yayınlanan taslağa göre, Çin hükümeti, mudilerin her bankadaki beş yüz bin yuana (81,637 dolar) kadar olan hesaplarını sigortalayacak.