Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ruble, gerilemeyi 3. güne taşıyarak rekor düşük seviyeye gerilerken tahvil ve hisse senetleri değer kaybetti. Zayıflayan petrol fiyatlarının dünyanın en büyük enerji ihracatçısı olan Rusya’nın ekonomisini resesyona iteceği endişeleri alevlendi.

Ruble yüzde 3.3 kadar değer kaybederek 52.0525 seviyesine geldi ve Moskova saati ile 11:03’te 51.8310 ile yüzde 2.8 aşağıdan işlem gördü. Dolar cinsinden olan RTS hisse senedi endeksi, yüzde 3.9 gerileyerek Temmuz 2009’dan bu yana en düşük gün içi seviyeyi gördü. 10 yıl vadeli Rusya tahvil faizi, 22 baz puan yükseliş ile yüzde 10.83’e gelerek 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Rusya’nın 2 trilyon dolarlık ekonomisi, petrolün Haziran ayındaki zirve seviyesinden yüzde 41 düşüş göstermesi ve Ukrayna krizi ile ilgili uluslararası yaptırımların şirketlerin yabancı fonlara erişimini engellemesi ve borçlanma maliyetlerini artırması ile 2009’dan bu yana en kötü ekonomik yavaşlamayla karşı karşıya kaldı.

Moskova’daki OOO KB Aljba Alliance yöneticilerinden Artem Roschin, “Ruble, petrol fiyatlarını takip ediyor gibi görünüyor. Petrol düşüşü sürdürdüğü sürece ruble zayıflayacak” dedi.