Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in hizmet PMI’ı Kasım ayında yükseliş gösterdi. Hizmet sektörü söz konusu artış ile dünyanın ikinci en büyük ekonomisindeki büyümeye destek sağladı.

Hükümetin açıkladığı imalat dışı Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Ekim’deki 53.8 seviyesinden geçtiğimiz ay 53.9 seviyesine yükseldi. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics hazırladığı Kasım ayı hizmet PMI’ı 52.9’dan 53 seviyesine geldi. 50’nin üzerindeki sayılar genişlemeye işaret ediyor.

Hizmet sektörü, 2012 yılında imalat sanayi ve inşaatın ekonominin en büyük parçası olarak yerini aldı ve Çin’in emlak sektöründeki gerilemeye dayanmasına destek sağlıyor. Çin Merkez Bankası (PBOC), ekonominin 1990’dan bu yana en yavaş yıllık genişlemeye hazırlanması ile geçtiğimiz ay faiz oranlarını düşürdü.

Hong Kong’daki Credit Agricole CIB ekonomistlerinden Dariusz Kowalczyk, “Hizmet sektörü, Çin’in büyüme görünümüne zemin sağlayacak gibi görünüyor. Kaydedilen yükseliş genel olarak teknik bir yukarı yönlü hareket ancak muhtemelen gayrimenkul sektöründeki koşullarda iyileşme olduğunu da yansıtıyor” dedi.

HSBC, iş yaratma oranı ılımlı olsa da hizmet sağlayıcıların personel alımı seviyelerini üst üste 5. ayda da artırdıkları açıklamasında bulundu.