Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nikel, dünyanın en büyük ikinci sanayi metali tüketici ABD’de istihdam verisinin açıklanması öncesinde ve Çin’in en büyük paslanmaz çelik üreticisinin nikel dökme demiri (NPI) için daha fazla ödemeyi kabul etmesinin ardından haftalık yükseliş kaydetmeye hazırlanıyor.

Nikel, yüzde 0.5 kadar değerlenerek 10 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı ve bu hafta yüzde 5.4 artış gösterdi. ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıklayacağı veri öncesinde Bloomberg News anketine katılan ekonomistler, ABD’de işverenlerin, geçtiğimiz ay 230,000 istihdam gerçekleştirdiği yönünde tahminde bulunuyor. Bir önceki ay ise 214,000 işe alım yapılmıştı. CRU, Beijing Antaike Information Development Co. ve Mysteel.com’daki analistlere göre Taiyuan Iron & Steel Group Ltd., Çin’de işlenmiş metale ucuz alternatif müsaitliğinin daralması ile NPI için satın alım fiyatını Aralık ayında yüzde 26 artırdı.

Pekin’deki CRU araştırmacılarından Peter Peng, “Çin’de Nikel dökme demiri erişiminin sıkılaşması Londra Metal Borsası’nda (LME) nikel fiyatını yukarı itiyor” dedi.

Üç ay vadeli nikel kontratı LME’de yüzde 0.2 yükselerek Hong Kong saati ile 15:00’te ton başına 17,150 dolardan işlem gördü. LME tarafından takip edilen stoklar dün gerileyerek 15 günlük yükselişi sonlandırdı.

Bakır Londra’da yüzde 0.1 artış ile ton başına 6,476.25 dolardan alıcı buldu. Mart vadeli bakır kontratı New York’ta büyük bir değişiklik göstermeyerek pound başına 2.916 dolara geldi. Şubat vadeli bakır kontratı Şanghay’da yüzde 0.7 yükselerek ton başına 46,090 yuan (7,491 dolar) oldu.

LME’de çinko, alüminyum ve kalay yatay seyretti. Kurşun geriledi.