Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al-Naimi, Suudi Arabistan ve OPEC’in petrol üretimini düşürerek Pazar payından vazgeçmesinin “imkansız değil ise zor” olduğunu söyledi.

Devletin kontrolündeki Suudi Haber Ajansı’nın yayımladığı habere göre Al-Naimi, küresel petrol piyasalarının dünya ekonomisinin yavaşlamasından kaynaklanan “geçici” bir istikrarsızlık yaşadığını belirtti. Al-Naimi, gerileyen petrol fiyatları ile birlikte ülkenin üretimi sabit tutma niyetinde olduğunu yineledi.

Al-Naimi, “Böyle bir durumda Suudi Arabistan veya OPEC’in piyasadaki payında düşüş ile sonuçlanacak ve başkalarının paylarında yükselişe neden olacak bir girişimde bulunması imkansız değil ise zor. OPEC’in en büyük üreticisi Suudi Arabistan petrol politikalarını değiştirmeyecek” dedi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) 27 Kasım’da üretim hedefini günlük 30 milyon varilde sabit tutma kararı aldı ve Venezuela gibi diğer üye ülkelerin üretimin düşürülmesi çağrılarını yanıtsız bıraktı. Fiyatlar bu yıl içinde Kasım ayına kadar yüzde 30 gerilerken, söz konusu gerileme şu an yüzde 46’ya ulaşmış durumda.

Al-Naimi, “İstikrarlı küresel ekonomik genişleme sürecek ve petrol talebi desteklenecek. Gelecek için ümitliyim” diye konuştu